SIGURNOST U PROMETU – Suradnja Matice s HAK-om i MUP-om

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U okviru Europskog tjedna mobilnosti, Matica umirovljenika Hrvatske, u suradnji s MUP-om, HAK-om i Savjetom za sigurnost prometa, sudjelovala je u brojnim aktivnostima s ciljem stvaranja veće sigurnosti i zaštite pješaka i vozača u prometu.

U ponedjeljak je organizirana promocija projekta „Zlatne godine“ u kojem su sudjelovali i članovi Matice umirovljenika Hrvatske.

Skup je otvorio pomoćnik glavnog tajnika HAK-a dr. sc. Sinan Alispahić koji je istaknuo da uvijek treba podržati sve prometno edukativne akcije i programe s kojima se spašavaju ljudski životi a posebice ovaj program koji je se bavi problematikom stradavanja starijih osoba.

Mr.sc. Miron Huljak iz MUP-a prezentirao je stanje sigurnosti prometa u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na starije osobe, iz kojeg je vidljivo kako su osobe treće životne dobi posebna ranjiva skupina sudionika u cestovnom prometu, čiji pripadnici stradavaju gotovo u istom postotku kao mladi vozači. Istaknuo je podršku i potrebu za edukativnim programom usmjerenom prema toj populaciji sudionika u cestovnom prometu.

Preventivno- edukativni program „Zlatne godine“ predstavio je mr. sc. Krešimir Viduka iz HAK-a. Program je namijenjen osobama treće životne dobi tj. umirovljenicima.

Pojedinci i u visokoj starosti i dalje dobro vide, nije im narušena motorička sposobnost i dobro voze, dok neki znatno mlađi ne mogu puno toga, novi program Hrvatskog autokluba nastoji procijeniti sposobnosti pojedinih sudionika programa te im pružiti preporuke za vožnju kako bi i dalje bili dobri vozači, zaključio je Viduka. U raspravi o toj temi sudjelovali su i predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske.

HAK je izdao i dva korisna letka s uputama za pješake i za vozače.

Nakon ovih aktivnosti svim članovima Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske 7. listopada 2020. podijeljena je brošura „Zlatne godine“ u kojoj su na popularan način pisane upute za starije osobe kako se ponašati u prometu.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave