Greenpeace: ‘Nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu!’

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Greenpeace je ove srijede u sklopu kampanje #ZazeleniGrad u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu predstavio istraživanje o dostupnosti zelenih površina u gradu Zagrebu. Model dostupnosti zelene infrastrukture izrađen je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Ovom prilikom Greenpeace je također uputio zahtjeve kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto, u vezi s gradskim zelenim površinama.

Model dostupnosti javnih zelenih površina istraživački je projekt pripreman četiri mjeseca, a predstavlja prvu takvu analizu zagrebačkog zelenila i konkretan je doprinos vrednovanju javne zelene infrastrukture. Između ostalog pokazuje u kojim je dijelovima Zagreba potrebno više zelenih površina. Važnost gradskog zelenila posebno dolazi do izražaja u aktualnom vremenu pandemije kao i sve alarmantnijih posljedica klimatskih promjena.

Govoreći o istraživanju, hrvatska urbanistica mr.sc. Tena Petrović koja je sudjelovala u projektu, istaknula je: “Na prvi pogled Zagreb se čini kao relativno zelen grad, međutim znatan dio navedenog zelenila nema u potpunosti javni karakter te kao takvo nije dostupno stanovništvu u smislu boravka i druženja u prirodnom okruženju. Analiza dostupnosti pokazala je da čak 4 od 10 građana Zagreba nema javnu zelenu površinu unutar 5 minuta hoda, odnosno 300 metara udaljenosti, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Način da se to promijeni je povećanjem broja i kvalitete zelenih površina, poboljšanjem pristupačnosti te povezivanjem u mrežne sustave zelene infrastrukture.”

Uz predstavljanje rezultata istraživanja o dostupnosti gradskih zelenih površina u Zagrebu, Greenpeace je kandidatima na izborima za zagrebačkog gradonačelnika uputio 10 zahtjeva u vezi s gradskim zelenim površinama, o čemu će tražiti i njihovo očitovanje. Prilikom izrade Greenpeaceovih zahtjeva konzultirani su domaći stručnjaci iz relevantnih područja, kao i autori spomenute analize.

Voditelj Greenpeaceove kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov pojašnjava: “Prvi korak je zaštita postojećih zelenih površina od gradnje i zaustavljanje trenda betonizacije. Drugi korak je uvođenje novog zelenila gdje god je to moguće. Pritom je važno da u planiranje i gospodarenje zelenim površinama budu

uključeni i građani, a velik broj aktivnih kvartovskih inicijativa pokazuje da određena svijest već postoji.”

Greenpeace će uoči lokalnih izbora o očitovanjima kandidata izvijestiti javnost, stoji u priopćenju za medije na stranici Greenpeace Hrvatska.

Svaka gradska četvrt ima svoj park ili više njih. Svima zajedničko posebno mjesto u srcu stanovnika grada, jest Sljeme, najviši vrh planine Medvednice, na koju je Zagreb naslonjen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?