KAKO PELCATI BILJKE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Razmnožavanje biljaka

Biljke na kuhinjskom prozoru postale su modni dodatak kuhinja. Kupujemo ih zajedno s kruhom i mlijekom kada punimo kolica u trgovačkom centru. Ne razmišljamo o tome kako ćemo ih njegovati i gdje smjestiti, najčešće ih ne doživljavamo kao vrijedne biljke. Bude li potrebno, zamijenit ćemo ih novim, svježim, i sve će biti kao na fotografijama iz časopisa. Na žalost, takvom stavu u velikoj mjeri pridonosi i loša kvaliteta sadnica koje su uzgojene na brzinu, s mnogo gnojiva, pa su najčešće neprilagođene kućnim ili vrtnim uvjetima.

 

Prednost uzgoja

 

U stanovima, balkonima i vrtovima mijenja se količina vlage, temperatura i svjetlo pa biljke koje želimo zadržati moraju biti vitalne i izdržljive. Umjetni uzgoj u staklenicima podrazumijeva uvijek optimalne uvjete, bez velikih oscilacija. Biljke stoga bujaju i izgledaju odlično, no za znalce je to privid, odnosno jasan pokazatelj da će u realnim uvjetima one vrlo brzo pokazati svoje slabosti. S druge strane, biljke koje smo uzgojili iz sjemena ili reznica od početka prilagođavamo sredini u kojoj će i dalje rasti. Stoga nas ne treba čuditi što su one redovno i lijepe i izdržljive.


 

Kako i kada razmnožiti biljke

Reznica je vegetativni dio biljke (list, stablo, korijen) koji u povoljnim uvjetima formira korijen i izdanak te ih dijelimo u tri tipa: 

  • zelene kojima razmnožavamo do sredine ljeta (jednogodišnji sočni dijelovi grana)

  • poludrvenaste koje ubiremo do u jesen (jednogodišnje izboji koji su pri vrhu još uvijek zeleni, a pri bazi odrvenjeli)

  • drvenaste kojima razmnožavamo većinu listopadnih vrsta, a uzimamo ih od jeseni, nakon opadanja lišća (potpuno odrvenjeli dijelovi stabljike)

 

Postupak

 

Preporuka je da se reznice uzimaju u jutarnjim satima, prije vrućine sa zdravih i dobro razvijenih izboja koji nemaju tragova bolesti ili štetnika. Važno je reznice što prije staviti u kvalitetan supstrat Plantella Start kako se zbog vrućine ne bi oštetile. Možete ih na kraće vrijeme staviti u najlon vrećicu na hladno i sjenovito mjesto. Dužina reznica neka bude između 10 i 15cm a rez kos, gladak i čist. Preporuča se korištenje oštrog i čistog noža kako ne bi došlo do nagnječenja stabljike prilikom uzimanja reznice.

 

Reznice se u pravilu uzimaju sa biljaka koje nisu u cvatu, no ništa se strašno neće dogoditi ako odrežemo i dio koji cvjeta. Mnogo je važnije reznice pravilno pripremiti, odnosno ukloniti što više listova kako ne bi dehidrirale tijekom procesa ukorijenjivanja. Tako ogoljene donje dijelove stabljike stavljamo u vlažan supstrat. No, da bi ukorijenjivanje i uspjelo, vlaga u supstratu nije dovoljna pa reznice zajadno s posudom štitimo prozirnom folijom ili vrećicom od isušivanja. Možda to sve djeluje kao procedura, no ako smo strpljivi i uporni, na taj ćemo način sigurno uspješno ukorijeniti većinu začinskih biljaka već nakon 3 ili 4 tjedna. Tada foliju slobodno možemo ukloniti i biljke njegovati poput svih ostalih.


Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?