Godišnje palijativnu skrb treba 20.000 pacijenata, a dobije ju samo 2000!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Strateški plan razvoja palijativne skrbi donesen je početkom 2014 godine no, nažalost, do danas nije zaživio u cijelosti. Palijativna skrb je i dalje dostupna malom broju bolesnika, palijativna medicina nije implementirana u sustav, nemamo nijedan samostalni odjel palijativne skrbi, samo palijativne krevete. Još uvijek smo daleko od europskih standarda, a mobilne palijativni timove sitno brojimo.

Primjer dobre palijativne prakse se palijativni mobilni tim Doma zdravlja Vukovar, koji je u stalnom pokretu, stiže na vrata svih koji ih trebaju. Uz dvije sestru – u palijativnom timu su liječnik i psiholog. Pacijenti imaju palijativnu zdravstvenu skrb svih 7 dana u tjednu, 24 h vikendima i blagdanima, a takvo što nemaju mnogi. Pa ni Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je godišnje oko 2000 palijativnih pacijenata.

Najveći problem je realizacija strategije palijetivne skrbi gdje su nužni mobilni specijalsitički bolnički timovi. U Hrvatskoj palijativnu skrb godišnje treba oko 20.000 pacijenata, a dobije ju oko 2000. Palijativna skrb je temeljno ljudsko pravo. Znači, biti pri kraju života ili s neizlječivom bolesti bez bolova uz psihološku pomoć i s kontrolom simptoma je zaista pitanje civilizacijskog iskoraka zemlje,
rekla je Marijana Braš, psihijatrica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Ministar zdravstva je svjestan da taj iskorak još nismo napravili. Jedno od rješenja je u postojećim bolnicama gdje imamo viška akutnih kreveta ili gdje će se racionalizacijom neki odjeli smanjivati ili neki možda i zatvoriti jer neće biti potrebe za krevetima napraviti krevete palijative, rekao je Milan Kujundžić.

Nemoguće ih je imati i u kliničkim bolničkim centrima jer zakon to ne dopušta, no ono u čemu struka vidi rješenje samostalni su odjeli s multidisciplinarnim timovima. Na linku možete pronaći i video prilog o temi koji donosi HRT.

Izvor: www.vijesti.hrt.hr

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica