Gljivarska sekcija Matice umirovljenika Peščenica – Žitnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U ranim jutarnjim satima članovi gljivarske sekcije Matice umirovljenka Peščenica – Žitnjak uputili su se u šumska prostranstva Turopolja. Nakon ljetnog teorijskog predavanje svoja stečena znanja primjenili su na terenu.

Pod stručnim vodstvom Đurđe Dobrovšak Prusac obišli su širok kompleks gdje ih je voditeljica podsjetila na stečena znanja iz područja mikologije. Članovi su se educirali sa načinom ponašanja u iznenadnim nepredviđenim situacijama, vremenskim nepogodama, preporučenom odjećom, obućom, opremom  kao i orijentacijom u prirodi.

 

 

Pored toga upoznali su ljekovito bilje kao i jestive šumske plodove. U ovom dijelu godine uz samoniklo bilje imali su priliku doživjeti gotovo netaknutu prirodu kao i životinjski svijet koji obitava u ovim prostorima. Povoljna vremenska situacija omogućila je da pronađu raznovrsne vrste gljiva uz selekciju konzumnih od otrovnih i o svakoj pronađenoj vrsti opisana su njena svojstva kao i način gastronomske pripreme.

Nakon cjelodnevnog boravka na svježem zraku i prijeđenih kilometara pored stoljetnih stabala, sudionici su se punih košara vratili prema svom polazištu. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?