Domovi spašeni od privatizacije

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Veliki uspjeh ostvarile su umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske, koji su se nakon dugogodišnje borbe i pisanja bezbroj inicijativa i zahtjeva Vladi RH izborile da se vlasništvo nad društvenim domovima za starije osobe prenese na županije, koje su od 2001. imale samo osnivačka prava. Naime, Vlada je donijela zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da u suradnji s HZMO-om uredi zemljišnoknjižno sta­nje na nekretninama koje koriste javne ustanove, domovi za starije i nemoćne osobe, u cilju prijenosa vlasništva na tim nekretninama s HZMO na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave kao osnivače domova za starije i nemoćne osobe.

     Ono što je bitno naglasiti je da će se to uraditi besplatno, što je bila glavna točka prijepora svih ovih godina, kada je HZMO odbijao zahtjeve jedinica lokalne i područne samouprave za besplatnim prijenosom vlasništva, te je predlagao uspostavu zakupnog odnosa pa čak i kupoprodaju. Postojala je samo jedna iznimka, Dom za starije i nemoćne Knin, kada je Upravno vijeće Zavoda u ožujku 2017. prenijelo vlasništvo na Dom, a vrijednost zgrade je bila procijenjena na 12.790.000 kuna, a s ciljem da bi se putem europskih fondova pribavila sredstva za renoviranje i proširenje kapaciteta. No, nevjerojatno je da je na isti takav zahtjev, s jednakim obrazloženjem, odbijen zahtjev pulskog doma „Alfredo Štiglić“, te im je Zavod čak pokušao nametnuti najamninu od 35.000 kuna mjesečno!

     Razum je na kraju ipak pobijedio, te će se vlasništvo nad 31 nekretninom za starije (koje su u vlasništvu, suvlasništvu ili se treba utvrditi vlasništvo HZMO-a) prebaciti na župani­je. Ukupna tržišna vrijednost objekata koji su u vlasništvu (suvlasništvu) Zavoda iznosi 1.531.467.000,00 kuna, a 4 od 5 nekretnina za koje se još utvrđuje vlasništvo procijenjeno je na 204.880.000,00 kuna, dakle sveukupna procijenjena tržišna vrijednost tih nekretnina iznosi 1.736.347.000,00 kuna.

     Ovom odlukom Vlade domovi će se zaštititi od moguće nekontrolirane privatizacije i prenamjene, unaprijedit će se životi korisnika te će se omogućiti proširivanje kapaciteta domova, što je vrlo bitno s obzirom da je Hrvatska među najgorim zemljama u EU po pokrivenosti populacije starijih od 65 godina krevetima u institucionalnom smještaju.(Glas umirovljenika)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?