Bosiljak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Bosiljak je aromatična biljka iz obitelji metvice, kao origano i ružmarin. Bosiljak se, naravno, koristi za dodavanje okusa različitim receptima, ali ono što će vas sigurno iznenaditi su njegova svojstva koja poboljšavaju imunitet. Ekstrakt bosiljka ili eterično ulje dokazano pomaže u sprječavanju širokog spektra zdravstvenih stanja, što ga čini jednim od najvažnijih medicinskih biljaka danas.

Jeste li znali da zapravo ima 35 različitih vrsta bosiljka? Međutim Sveti bosiljak ili tulsi je najviše istražena vrsta do sada a najpoznatija po moćnim ljekovitim svojstvima. Do danas je u bosiljku identificirano najmanje šest različitih esencijalnih ulja. Sveti bosiljak, koji ima znanstveno ime Ocimum sanctum L. ili Ocimum tenuiflorum L., poznat je po svojim protuupalnim i antibakterijskim sredstvima – što znači da pomaže tijelu u odgovoru na stres i borbu protiv bolesti.

Koje su dokazane prednosti bosiljka?

Znanstvene studije pokazuju sljedeće prednosti bosiljka:
• djeluje protuupalno
• djeluje kao antioksidans
• pomaže u borbi protiv raka
• služi kao analgetik
• pomaže pri snižavanju prekomjerne tjelesne temperature (antipiretik)
• sprječava dijabetes
• štiti jetru
• štiti krvne žile
• pomaže u borbi protiv stresa
• jača imunitet

Bosiljak sadrži hlapljiva esencijalna ulja koja se smatraju hidrofobnima. To znači da se ne otapaju u vodi i da su putuju kroz zrak i pore direktno unutar naše kožu.
Biljke poput bosiljka sadrže esencijalne uljne spojeve, koji pomažu biljci da se brani od grabežljivaca poput kukaca, glodavaca i bakterija. I mi ljudi mamo slične prednosti: povećanje imuniteta i zaštita od bolesti.
Najčešća vrsta bosiljka koja se koristi kao svježa biljka u receptima je talijanski bosiljak koji također donosi brojne zdravstvene prednosti zbog visoke razine antioksidansa, magnezija i vitamina. Ekstrakt bosiljka se također koristi za stvaranje parfema, sredstava za čišćenje kućanstva i proizvoda za stomatologiju jer djeluje antibakterijski u borbi protiv klica i bakterija.

Znanstveno dokazanih prednosti bosiljka

1. Sadrži antioksidante koji se bore protiv bolesti
Jedna od ključnih prednosti esencijalnog ulja bosiljka jest što pomaže u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala, sprječavajući nastanak raznih poremećaja.

2. Djeluje protuupalno
Bosiljak sadrži moćna eterična ulja koja pomažu pri smanjenju upale kod bolesti srca, reumatoidnog artritisa i upalnih stanja crijeva.

3. Borba protiv raka
Kliničke studije pokazuju da bosiljak sadrži fitokemikalije koje sprječavaju rak i povećava antioksidativnu aktivnost.

4. Protiv dijabetesa
Konzumiranje bosiljka može rezultirati sporijim otpuštanjem šećera u krv, što je vrlo bitno za dijabetičare. Etilno ulje prisutno u bosiljku također pomaže u smanjivanju razine triglicerida i kolesterola, što je trajni faktor rizika kod dijabetičara.

5.Podržava funkciju jetre i pomaže detoxu tijela

Snažno svojstvo bosiljka može učiniti čuda za zdravlje jetre, koja je vrlo bitan organ za tijelo jer igra ključnu ulogu u metabolizmu. Ova biljka može spriječiti nakupljanje masnoća u jetri.prenosi

6. Borba protiv depresije

Esencijalno ulje bosiljka pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti. Smatra se da biljka stimulira proizvodnju hormona odgovornih za izazivanje sreće i energije. Također se smatra moćnim sredstvom protiv stresa.

7. Potiče uravnoteženu probavu

Bosiljak pomaže pri postizanju optimalne probave. Jača probavni i živčani sustav te služi kao lijek za glavobolje i nesanicu. Također pomaže u održavanju kiselosti u tijelu i vraća odgovarajuću pH razinu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i