Blagodati kurkume – Začin jarke žute boje i neobičnog okusa

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Radi se o azijskom začinu kurkumi koja nastaje mljevenjem sušenog korijena tropske biljke Curcuma Longa iz porodice đumbira. Čaroban začin jelima daje lijepu žutu boju i najčešće se dodaje varivima, umacima, tjestenini, rižotu, te se koristi i kod izrade slastičarskih krema.

Osim kao začin, koristi se u izradi kozmetike, kao prirodan pesticid i kao prirodno bojilo. Broj E100, na deklaraciji broizvoda je broj oznaka za prirodno bojilo kurkumin.

Kurkuma je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka, tj. začina u Ayurvedskoj medicini i kuhinji. Ljekovita svojstva kuirkumina iz kurkume poznata su stoljećima, osobito na Istoku.

Naime, ona svoju ljekovitost mora zahvaliti ljekovitom sastojku kurkuminu koji je poznat po svojim antiupalnim svojstvima.  U Ayurvedi je neizostavan dio tretmana kod dijabetesa i artritisa, koristi se za ubrzavanje krvotoka, ublažavanje upala, bolova i služi za ublžavanje problema s jetrom.

Ima veliku nutritivnu vrijednost, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6 i kalija. Rezultati brojnih modernih istraživanja potkrijepili su čari Ayurvedske medicine koja su pokazala da kurkuma u nekim slučajevima može zamijeniti i cijelu kutiju lijekova.

Kurkumu i med za imunitet možete pripremiti i doma uz slijedeći recept:

100 g meda

žlica kurkume u prahu

prstohvat crnog papra (kako bi optimizirala ljekovitost kurkume).

KURKUMA: Smanjuje bol u zglobovima, potiče probavu, štiti imunitet…

Kurkuma je još jedna u nizu začina koja ima blagotvorna svojstva na cijeli organizam i koju bi svatko od nas trebao koristiti na dnevnoj bazi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

RAK GUŠTERAČE

Tumori gušterače mogu se podijeliti u egzokrine i endokrine. Vrste tumora gušterače Tumori gušterače

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?