Starost i bolest nisu povezani – mada ih se često „trpa“ u isti koš

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Starost i bolest nisu sinonimi, star čovjek nije nužno i bolestan čovjek. Poznate su brojne starije osobe koje su svojim izgledom i svojom aktivnošću pobijedile zub vremena. Jeanne Calment, iz Francuske, npr., živjela je 122 godine i 164 dana, a bicikl je prestala voziti sa 100 godina. Poznato je da puno dugovječnih osoba živi na malom japanskom otoku Okinawi, na kojem je preko 700 osoba starijih od 100 godina.

Starenje je prirodan, fiziološki, genetski uvjetovan proces. Kako starimo, postupno dolazi do promjena u izgledu tijela i funkcioniranju organa i organskih sustava organizma. Te promjene dio su normalnog životnog ciklusa, a započinju već nakon četrdesete godine života, piše dr. Helena Glibotić Kresina, specijalistica javnog zdravstva za Narodni zdravstveni list.

Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, “ljudi koji su pobijedili vrijeme” obično su osobe koje se bave nekom sportskom aktivnošću, ne puše, ne konzumiraju alkohol, jedu zdravo, uravnoteženo, intelektualno su aktivne, više čitaju, a manje gledaju televiziju, psihički su uravnotežene, duhovno zadovoljne, dobro spavaju, imaju normalan ili niži krvni tlak, znatiželjne su, osjećaju se odgovornima za svoju sudbinu, zadovoljne su svojim dosadašnjim životom te imaju predodžbu o vrijednosti i svrsi svoje budućnosti.

Brigom o vlastitom tjelesnom i duhovnom zdravlju, zdravom, uravnoteženom prehranom, redovitom fizičkom aktivnošću, relaksacijom, redovitim odmorom i dobrim spavanjem, može se znatno usporiti djelovanje zuba vremena, zadržati svjež, mladenački izgled, odlično zdravlje i vitalnost i što bolje uživati u životu.

Starost je i doba mudrosti, životnog iskustva, akumuliranog znanja, vještina koje prenosimo na naše najmlađe. To je vrijeme kada svatko treba uživati u blagodatima koje mu je podario život, ljubavi, mudrosti, vrijeme prepuno životnog iskustava.

Starost najbolje opisuje Albert Einstein „Nemojte ostarjeti, koliko god živjeli. Uvijek se ponašajte kao znatiželjno dijete pred velikom misterijom zvanom– život„.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave