BIROKRATSKA DRŽAVA – Novi dodatak za umirovljenike – isti problemi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Sindikatu umirovljenika Hrvatske javio se zagrebački umi­rovljenik Željko R. iz Zagreba, koji je zbog svoje niske mirovine primoran raditi do polovice radnog vremena kao zaštitar. Zabrinut je zbog silnih poskupljenja te je pitao hoće li dobiti jednokratni energetski dodatak na mirovinu kojeg je Vlada propisala u ožujku ove godine, a koji je kopija prošlogodišnjeg solidarnog Covid dodatka. Naime, prošle godine zbog činjenice da je bio zaposlen Željko nije dobio taj dodatak, unatoč tomu što mu je zbroj plaće i mirovine bio malo veći od 3.000 kuna.

     Željko je tako ostao bez 400 kuna pomoći, što je veliki apsurd, jer je upravo zbog očajno niske mirovine od 1.500 kuna bio primoran se zaposliti kako bi mogao preživljavati. Tijekom prošle godine SUH-u se javilo na desetke osoba s istim problemom, te je to bio jedan od razloga zašto je SUH zajedno s Maticom 23. rujna 2021. uputio Vladi RH i ministarstvu rada zahtjev za otvaranjem trećeg roka za isplatu solidarnog Covid dodatka. Vlada je na kraju i otvorila treći rok za isplatu, ali prije svega jer je čak 10.000 osoba u tom novom roku dobilo covid dodatak jer ranije nisu dostavili dokaz o visini inozemne mirovine ili dali izjavu da unatoč radu u inozemstvu ne primaju nikakvu stranu mirovinu.

     No, nova odluka Vlade o isplati„energetskog dodatka” nije promijenila ništa za Željka i njemu slične slučajeve. Porastom inflacije Vlada je pohvalno brzo reagirala i snizila PDV na određe­ne proizvode, no pomalo je i„ad hoc” reagirala, ne uvažavajući upozorenja umirovljeničkih udruga, te se ponovio apsurd. Tako su birokratski činovnici samo prekopirali prošlogodišnji solidarni Covid dodatak, u kojem će se „jednokratno novčano primanje isplatiti korisnicima mirovine.ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u RH…ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja”.

     Uz malo truda i volje mogla se ubaciti rečenica ili članak u kojem piše da će se energetski dodatak isplatiti i svim za­poslenim umirovljenicima do pola radnog vremena čiji zbroj mirovine i plaće ne prelazi 4.000,00 kuna, uz dostavu dokaza  o visini plaće.

     Nisu to jedini apsurdi, SUH je dobio brojne pozive nezado­voljnih hrvatskih građana koji su ostvarili mirovine isključivo u inozemstvu, i žive preko 20 godina u Hrvatskoj i tu troše novac, ali nisu dobili niti solidarni covid dodatak, niti će sad dobiti energetski dodatak. Tu je i slučaj Milke Kutije, koja je zbog birokracije i svog neznanja ostala bez najvišeg iznosa solidarnog covid dodatka od 1.200 kuna jer joj je promjenom zakona osobna iskaznica postala nevažeća, iako je više od 25 godina živjela na istoj adresi i tamo uredno dobivala mirovinu.

     Na kraju je umrla, ne dočekavši taj dodatak, a i poslije njezine smrti SUH se borio da joj se on isplati, odnosno njezinim sino­vima, kako bi se zadovoljila pravda. SUH-ov zahtjev podržala je Pučka pravobraniteljica, no vladajuća birokracija je rekla NE.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?