Baka- mama na kvadrat!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

„Baka je topla riječ na kraju ružnog dana, osmijeh kod plakanja i zagrljaj u tuzi.“

Posvećeno svim bakama na svijetu,a jednoj naručito. Hvala ti za sve.

 

Dosta sam premišljala i smisljala čemu da posvetim današnji tekst. Osobama koje to zaslužuju najviše, pomislila sam, koje mi ispune dan i srce u isto vrijeme. Svi bi pomislili, pa da, tko radi to bolje nego baka, no vidite, meni moja baka nije prva pala na pamet. Ne zato što je ne volim ili zato što , nedajbože, imam lošu baku, već jednostavno, nisam je se sjetila. Zamislite, zaboraviti na svoju baku. Nažalost, to mi se dešava zaista prečesto; zaboravim je nazvati, zaboravim je pitati kako je i zaboravim na sve ostale sitnice moje bi njoj, bez ijedne sumnje, uljepšale dan. Pretpostavljam da je se i ne bih sjetila da nisam slučajno vidjela jednu facebook objavu prijateljice sa svojom bakom. A ispod nje je stajao tekst:

„Zagrlite svoju baku dok još stignete.“

Obično samo nastavim dalje scrollati, no ovaj sam se put zamislila. Zar sam zaista počela baku shvaćati zdravo za gotovo?

Htjeli si to priznati ili ne, rijetko tko danas ima vremena za bake. One su uvijek tu negdje, taman iza svakog čoška gdje strpljivo čekaju da ti zatrebaju. A koliko zapravo bake trebaju nas?

Moj odnos sa bakom je oduvijek bio poseban. Moja baka je dosta rano ostala udovica, a ubrzo nakon toga sam se rodila ja. Moja najranija sjećanja na baku sežu u vrtićke dane kada me je skoro svakoga dana dočekala ispred vrtića i odvela kod sebe na poslijepodnevno čuvanje. Sjećam se kako je skoro svaki dan na meniju bila domaća pileća juha, a nakon toga pjesme da me uspava.

„I tri sulara su, i tri sulara su,

I tri sulara, tri sulara, tri sulara su

Na prvome sam ja, na drugome si ti,

na trećemu najvećemu, ćemo se ljubit.“

Ovo su stihovi koji me vraćaju ravno u to prekrasno doba djetinjstva. Kada sam već malkice porasla, moji roditelji su se morali preseliti na jedno vrijeme kod bake. U tom periodu baka mi je bila poput druge mame koja dopušta sve, pa čak i čokoladu prije ručka. Eto, čak ni dan danas teško zaspijem sama jer sam se navikla da uvijek spavam s bakom u krevetu. Kada bih morala opisati svoju baku, rekla bih da je ona ustvari još jako mlada, samo što ju tijelo baš više i ne sluša. Frajerica baka ima kompjuter, Wi-Fi, smartphone, račune si plaća internet bankastvom a skoro svaki dan joj dolazi netko na čaj te čak ima i škvadru s kojom se karta navečer. Njezina omiljena poslovica je „sve dok malim prstom budem mogla micat, ne bum kupovala gotove kolače“ jer ženska kuha i peče bolje od svjetski poznatih chef-ova, a kada netko ne pohvali odmah njezin ručak, prvo sebi udijeli kompliment koji mi svi složno potvrdimo. Ma mogla bi tako pričati o njoj stvarno sto godina, i nabrajati razloge zašto je volim. Jer u cijeloj toj strci i frci oko odrastanja nikad nisam zaboravila da je volim. No, zaboravila sam joj to pokazati. Ponekad jer ne nađeš vremena, ponekad jer ne nađeš načina. I u cijeloj toj strci i frci oko odrastanja, zaboravila sam na to da i moja baka „odrasta“.

Baš zato i pišem ovo. Zanimljivo je kako je ponekad puno lakše emocije i misli staviti na papir, nego ih izreći naglas. Možda zato i ponekad bake pomisle da nisu bitne.

I zato, drage bake, ne ljutite se na svoje unuke kada vas ne nazovu ili vas ne posjete. Ne ljutite se jer ste nam jedne od najbitnijih ljudi u životu, ali smo zauzeti…odrastanjem i pronalaženjem sebe pa ponekad smetnemo s uma ljude koji su bili presudni faktori u cijelom tom procesu.

A vi, unuci, nazovite danas svoju baku, pitajte je kako je i zagrlite je snažno.

Jer ako ste među onima koji još imaju prilike zagrliti svoje bake, bez dvojbe mogu reći da ste zaista pravi sretnici.

 

 

Pratite naše ekskluzivne blogove na ovoj facebook stranici :https://www.facebook.com/Treća-dob-Nacionalni-medij-RH-838283872935623/

 

 

 

 

Lea Č.,Treća dob

 

 

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave