Ljubavna priča – Vjenčali su se na Valentinovo prije 71 godinu unatoč protivljenju roditelja; ‘Nisu me voljeli jer sam siromašna’

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

pexels-magda-ehlers-seniori, priroda, ljubav

Supružnici Sofija (89) i Jozo (90) vjenčali su se prije 71 godinu. Njegovoj obitelji nije bilo drago zbog njihova braka jer je on iz imućne obitelji, a ona iz siromašne, prenosi portal 24 sata.

“Bilo je sunčanih dana, oblačnih, ali i olujnih. Nasreću, sve ružno se zaboravi, a ostanu lijepa sjećanja. Imamo djecu, unuke i praunuke kojima se ponosimo”, pohvalili su se njih dvoje za 24sata.

„Život prođe kao vjetar, lijepo je što smo ga mogli proći zajedno“, rekli su supružnici Sofija (89) i Jozo (90) Batorek iz Josipovca Punitovačkog kraj Osijeka.

Na Valentinovo ove godine proslavili su 71. godišnjicu braka. Vjenčali su se 14. veljače 1950. Sofija je tad imala 17 godina, a Jozo 18.

“Mi smo se vjenčali kad smo već imali sina Josipa. Imao je tad osam mjeseci. Ja sam imala 17 godina tad. Najteže u životu nam je bilo tad. Imali smo malo dijete, ništa imanja, Jozo je radio nadnicu na jednoj strani, ja na drugoj. Prvo smo živjeli kod moje mame u kući jer nas njegovi nisu htjeli primiti. Nisu me voljeli jer sam bila iz siromašne obitelji, a njegova je bila imućna. Htjeli su bogatu snaju”, prisjeća se Sofija. Jozo za to nije previše mario, on je bio sretan jer je pronašao ljubav svog života.

“Mjesecima je prolazio pored svoje velike kuće i dolazio u moju malu. Bilo mu je teško zbog toga, ali odabrao je mene i toga se držao”, kaže Sofija, koja je zbog toga cijeli život poštovala svoga Jozu i nikad ga nije iznevjerila.

Jozi su njegovi, priča, zaprijetili da neće dobiti ništa od imanja ako se oženi sa Sofijom.

“Ali jesam, oženio sam se s njom. I kad smo se vjenčali, mater bi ponekad došla k nama i govorila: ‘Ona nije za tebe’, ali ja bih samo otvorio vrata i rekao joj: ‘Mama, idi kući, nećemo se svađati”, nastavlja Jozo.

Bio je vrckav kao mladić, kaže. Visok, tamnokos, naočit, bio je poželjan neženja u selu i okolici. “Ljubio sam puno, zato su mi i zubi sad ispali”, šali se Jozo.

Porijeklom su iz Slovačke pa su najčešće u životu i razgovarali slovačkim jezikom, tome naučivši i svojih troje djece. U braku su dobili sina Josipa (71) te dvije kćeri, Anu (70) i Mariju (66), koja je ostala živjeti u Josipovcu Punitovačkom pa svakodnevno obilazi i brine o starim roditeljima. Imaju i četvero unučadi te devetoro praunučadi, koji ih povremeno posjećuju.

Za dugogodišnji brak „krivi“ su vjerujem oboje zato što se tajna uspjeha krije u međusobnom poštovanju i premda su zajedno proživjeli mnoge teške životne trenutke, to im je samo ojačalo vezu.

 

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Voli li Hrvatska svoje stare?

  Voli li Hrvatska svoje stare?      Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica izabrana je 19. ožujka

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?