Ako ovog ljeta još niste jeli blitvu, imamo 7 dobrih razloga zašto je ne smijete propustiti

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Sadrži vitamine B, C i beta karoten te minerale magnezij, željezo, kalij,kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima.

Preporučuje se konzumacija blitve u periodima nervoze i potrebe za jačom koncentracijom.

1. ZDRAVLJE OČI

Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin – “vitamini za oči”. Djeluje povoljno na oko, te sprječavaju makularnu degeneraciju, odnosno žutu pjegu, glaukoma te sličnih poremećaja vida. Također, lutein je dobar u očuvanju od UV, to jest sunčevih zraka.

2. ČUVA KOSTI

Sadrži velike količine vitamina K, magnezija i kalcija, a ti spojevi čuvaju i jačaju kosti te se brinu za pravilan rast. Vitamin K1 u crijevima se pretvara u vitamin K2 koji potiče proizvodnju osteokalcina, a taj je spoj važan jer jer usmjerava kalcij direktno prema kostima.

3. SMANJUJE RIZIK OD DIJABETESA

Za dijebetes se uvijek preporučuje zeleno lisnato povrće, a što je bolje od blitve koja sadrži flavonoid poznat kao siringična kiselina koja pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Zato je blitva odlična za sve ljude, a pogotovo one koji već boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa.

4. POMAŽE U PREVENCIJI RAKA

Blitva je bogata antioksidansima, stoga spriječva slobodne radikale da se šire jednako kao i stanice raka. Također, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri spojevi u prevenciji raka, pogotovo raka debeloga crijeva.  

 

5 znakova da bubrezi ne rade pravilno

 

5. ZDRAVLJE MOZGA

Radite cijeli dan posao koji od vas zahtijeva psihičku koncetraciju, a jedino što jedete je procesuirana i teška hrana. Nije ni čudo da se osjećate loše. Pokušajte češće jesti blitvu, bogata je vitaminom K i kalijem koji pomažu kognitivnom razvoju i očuvanju.

6. ZDRAVLJE SRCA

Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu ublažiti upale i ubrzavaju proces oporavka. Također, antioksidansi mogu pomoći i smanjiti krvni tlak, olakšati pritisak na srce i krvne žile. Minerali poput magnezija, kalija i kalcija pomažu u organizmu u otpuštanju natrija te se tako šire krvne žile i olakšava protok krvi.

7. POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugjikohidrata pa tako imate duži osjećaj sitosti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka tražiti grickalice. 

PRIPREMITE SAVRŠEN OBROK OD BLITVE

Ovo su svi potrebi sastojci:

 • 250 g krumpira
 • 150 g neočišćenih srdela
 • 200 g blitve
 • 2 čajne žličice maslinova ulja
 • sol
 • limunov sok

Priprema:

 1. Očistite srdele, premazati svaku s nekoliko kapi maslinova ulja, uvaljati ih u malo kukuruznog brašna te staviti u dobro zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na papir za pečenje i peći deset do 12 minuta.
 2. Krumpir oguliti, narezati na ploške i staviti ga kuhati u slanu vodu.
 3. U međuvremenu oprati blitvu i staviti kuhati s krumpirom kad je krumpir pri kraju kuhanja.
 4. Kad su krumpir i blitva kuhani, treba ocijediti vodu, ali ne svu.
 5. Dodati dvije žličice maslinova ulja i sve promješati.
 6. Pripremljeno jelo pokapajte s par kapi limunovog soka.prenosi

Autor recepta: Vilma Kolarić, dipl.med.tech.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i