5 znakova da bubrezi ne rade pravilno

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Iako su mali, bubrezi su ključni za pravilno funkcioniranje cijelog tijela. Kronična bolest bubrega fatalna je za više ljudi nego rak dojke i rak prostate zajedno.

 

Najčešći uzroci zatajenja bubrega su dijabetes, visoki krvni tlak, pretilost, pušenje i kardiovaskularne bolesti. Pročitajte koji su simptomi koje ne treba zanemariti u vezi s bubrezima.  

Bol u donjem dijelu leđa

Bol u donjem dijelu leđa jedan je od najčešćih simptoma uopće. Nažalost, prečesto su povezani s slabo funkcionirajućim ili bolesnim bubrezima. Ako se pojave samo sa strane na kojoj spavamo, gotovo sigurno su znak oštećenja bubrega. Prije ili kasnije, bol će se proširiti na drugu stranu. Obično, bol nakon mokrenja nestaje

 

Osip, svrbež, suha koža

Bubrezi brinu o izlučivanju ekspektoransa iz tijela, osim što reguliraju tjelesne tekućine i njihov sastav te vode računa o stvaranju i metabolizmu hormona i proteina. Kad počnu propadati, u tijelu se nakupljaju metaboliti koji uzrokuju osip na koži, svrbež i suhu kožu i ne mogu se eliminirati konvencionalnim metodama.

 

Narodni recept koji odmah pomaže u regulaciji krvnog tlaka i šećera

 

 

Izmijenjeno mokrenje

Moramo obratiti posebnu pozornost na sljedeće:

– pjenasti ili mjehurići mokraće

– česta potreba za mokrenjem, čak i usred noći

– mokrenje češće nego inače, a mokraća je blijede boje

– mokrenje rjeđe nego inače, a mokraća je tamne boje i oskudna

– bez pritiska na vodu (ubrzo nakon što ste “isušili”)

– krv u mokraći

Oticanje udova

Ako bubrezi ne funkcioniraju pravilno, tekućina koja bi se trebala isušiti počinje se nakupljati u dijelovima tijela. Posljedice su oticanje lica, dlanova, prstiju, nožnih prstiju i gležnja.

 

Umor i mučnina

Bubrezi proizvode hormon eritropoetin, koji potiče stvaranje crvenih krvnih stanica. Njegov nedostatak (zbog oslabljene funkcije bubrega) dovodi do anemije, slabosti, umora i općeg nelagode.

Što možemo učiniti sami?

Možemo i sami doprinijeti boljem zdravlju. Smanjiti unos kadmija, prestati pušiti, piti puno vode (najmanje dvije litre dnevno), brinuti se o tjelesnim aktivnostima (što više, to bolje), jesti brusnice i bobice, piti biljni čaj, koji blagotvorno djeluju na bubrege, mjehur i mokraćovod: breza, bobice smreke, peršin, brusnica, celer, šparoge.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave