Namirnice koje ne smijete jesti ako patite od artritisa – mogu pogoršati simptome!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Određene namirnice mogu pojačati simptome artritisa… 

 

Naravno, ne mora se ovo odnositi na sve ljude, ali ipak valja pripaziti s namirnicama koje unosite ako želite zaštititi zdravlje zglobova.

 

Mliječni proizvodi

Ako imate reumatični artritis, punomasno mlijeko i slične proizvode je potrebno izbjegavati, prema studiji objavljenoj 2018 godine u magazinu Klinička reumatologija. Upala može reagirati na proteine koji se u njima nalaze.

 

Pržena hrana

Kalorična hrana s puno masnoća poput pržene piletine, prženih krumpirića, krafni i slično vrlo je loš izbor za oboljele od artritisa. Ove namirnice mogu povećati tjelesne masne naslage što stvara dodatni pritisak na zglobove te ih uništava, pojasnila je nutricionistica Lona Sandon, iz Texasa. Svakako savjetuje da se prebacite na nezasićene masti i koristite maslinovo ulje umjesto običnog.

 

 

 Šećer

Prema studiji objavljenoj u magazinu in American Journal of Clinical Nutrition jednostavni šećeri koje pronalazimo u keksima, voćnim sokovima i slatkišima su jednaki kao rafinirani ugljikohidrati. Povisuju šećer u krvi te zbog toga pojačavaju upale, kao što su i upalne reakcije na zglobovima.

Meso

Meso je puno masnoća i kalorija, pa se lako u organizmu pretvara u kemikalije koje uzrokuju upale.  Još je gore ako meso pečete ili pržite na visokim temperaturama jer taj savršen okus u kojem uživate dolazi od toksina koji se zove AGE i može uništiti proteine u tijelu.

Trans-masti

Ove se masti nalaze u nekim pekarskim proizvodima, fast-food prehrani, procesuiranim grickalicama, ali i u većini margarina. Mogu izazvati upale u organizmu te bolesti srca.

Zbog štetnosti proizvođači su dužni napisati koliko se ovih masti nalazi u kojem proizvodi, pa ih zapravo nije teško izbjeći.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati se nalaze u svemu što je spravljeno s bijelim brašnom, poput bijeloga kruha, krekera, ali i u bijeloj riži i lošim žitaricama. Sve te namirnice su prerađene tako da su od njih odvojeni sastojci koji sadrže najviše nutrijenata. Ugljikohidrati sadrže brojne spojeve koji izazivaju upale te tako pogoršavaju stanje artritisa.

Kava

Prema pisanju magazina Arthritis Foundation, još se dokazuje potiče li kofein simptome reumatoidnog artritisa, a neke starije studije ukazuju na povećan rizik od autoimunih bolesti, dok druge ne pronalaze poveznicu. Za sad stručnjaci savjetuju da pripazite na prevelik unos kave u organizam.prenosi

Alkohol

Ne utječe on samo na rad jetre već ometa rad svih organa, potencijalno stvarajući upale. Iako su neka istraživanja pokazala da čaša vina može poboljšati zdravlje srca, mišića i zglobova, studija provedena u Americi ukazuje kako bi pretjerana upotreba alkohola mogla povećati broj upalnih procesu u tijela.

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica