Prekrasan izlet članova Matice umirovljenika iz Podstrane, u crkvi u Krašiću

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

PODSTRANA – Članovi Matice umirovljenika iz Podstrane su za vrijeme trodnevnog boravka na izletu posjetili Sisak, Petrinju, Brezovicu, etno selo Čigoč i Krašić. Udobnim autobusom smo autocestom iz Dalmacije doputovali na Banovinu, u lijepu Posavinu i Pokuplje. Smjestili smo se u hotelu Panonija i već u 16 sati otpočeli s razgledavanjem grada. Potrebno je napomenuti kako je Sisak kroz razdoblja od osnutka do danas mijenjao naziv. Tako je poznato da je Sisak od ilirsko-keltske Segestice pa preko rimske Siscije imao i kajkavsku inačicu, Sisek, a da se tek u novije doba preimenovao u Sisak. Zaštitnik grada je sveti Kvirin. Povijesno važan detalj Siscia je krajem trećega stoljeća bila sjedište biskupije. Prvi nama poznati biskup je bio upravo Kvirin (od 284.do 303. godine). U kalendaru možemo pronaći spomendan svecu Kvirinu Sisačkom na četvrti dan mjeseca lipnja. Siščani tada i obilježavaju Dan Grada.

Na obilazak kula staroga grada povela nas je ljubazna gospođa Nataša Dorosulić, inače predsjednica Esperantskog društva u Sisku. Ona nam je predstavila dežurnu kustosicu Staroga grada, gospođu Katarinu Mrgić, etnologinju koja nas je upoznala s bogatom poviješću Siska. Za vrijeme razgledavanja spomenika nulte kategorije napravili smo i nekoliko lijepih fotografija za sjećanje.

IMG_9751

Prilikom razgledavanja ovog spomenika nulte kategorije budi se pozornost svih posjetitelja, jer, kako je rekla gospođa Mrgić, komentari se uglavnom odnose na pozitivan stav mještana u borbi s Turcima i kako slavne 1593. godine, tako i za vrijeme ll. svjetskog rata i Domovinskome ratu. Građena je u rimskoj cigli i drvetu u šesnaestome stoljeću. U to vrijeme kula se nalazila na samom ušću rijeke Kupe u Savu, a danas je ušće udaljeno gotovo kilometar, što govori da su se tokovi ovih rijeka vremenom i izmijenile. Već duže vrijeme, a poglavito danas, stari grad je centralno mjesto u Sisku za muzejsku djelatnost i čuvanje povijesne i kulturne građe ovoga grada, ovo mjesto idealno za sklapanje brakova. Našu grupu je posebno raspoložilo što smo susreli mladence i njihove svatove. Potom smo krenuli dalje u razgledavanje grada. Po riječima, moje domaćice, klupske prijateljice esperantistkinje, krenuli smo u manjoj skupini u kuću slavnog Velimira Krakera, velikog ljubitelja audio uređaja s namjerom da se najavi Projekt Holandska kuća u današnjoj Rimskoj ulici. Želje su nam da prilikom sljedećega posjeta Sisku doživimo cjeloviti dojam kojega nudi bogata Veljkova fonoteka. Bit će to turistička ponuda svjetskih razmjera, a na slavu tvorca i sugrađana.

Sljedećega dana otputovali smo u Lonjsko polje, u selo Mužilovčica i Čigoč. Ljubazan domaćin, rendžer, gospodin Davor Anzil vodio nas je kroz sadržaje bogate kulturne i prirodne baštine močvarnoga područja i Donje Posavine koju smo imali priliku doživjeti.

Potom smo krenuli u Brezovicu i posjetili spomenik palim u NOB-u, a poslije ručka smo posjetili Petrinju i njene Povijesno-turističke znamenitosti.

Poslije doručka, u nedjelju smo krenuli u rodnu kuću pokojnoga nadbiskupa Alojzija Stepinca i crkvu u kojoj je službovao Stepinac i potpisali se u spomen-knjigu. Dakako, radi se o posjeti Krašiću, gdje smo u crkvici Sv. Ivana Krstitelja, nazočili sv. Misi.

Oko 15 sati stigli smo u Gospić, gdje smo ručali i dobro se odmorili i u predvečernjim satima sretno stigli svojim kućama. Po riječima i komentarima brojnih izletnika ovaj izlet je bio sadržajno bogat i zanimljiv, a da ne govorim kako je tijekom dugog puta – uz pričanje raznovrsnih šala i viceva – vladala sloga i bezbrižno zadovoljstvo tako da smo puni dojmova vratili se svojim kućama, i na takav način „pustili brigu na veselje“, što će mnogi od nas poželjeti uskoro ponovno ići na izlet.

 

 

Davor GRGAT

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?