Znate li kako pravilno kuhati rižu? Ovo su 4 najčešće pogreške koje većina ljudi čini

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Bijela, smeđa, dugozrnasta … Postoji mnogo vrsta riže i mnogo grešaka koje mnogi čine prilikom pripreme.

Korištenje pogrešnih lonaca
Kad želimo kuhati rižu, uzimamo prvu posudu na raspolaganju, samo da bude dovoljno velika. Ovo je jedna od pogrešaka na koje obično ne obraćamo pažnju. Dobro je, međutim, da štednjak za rižu ima deblji dno, tako da se temperatura ravnomjerno širi, a lonac postupno zagrijava. Debelo dno lonca također igra ključnu ulogu u procesu upijanja i stvaranja „parnih džepova“, koji su vrlo važni u kuhanju riže. Odaberite posude koje su također pogodne za pečenje u pećnici.

Rižu ne isperete
Sjećate se koliko vremena su naše mame i bake provele za stolom odvajajući  zrno po zrno kako bi bile sigurne da niti jedna nečista stvar neće završiti u loncu? U današnje vrijeme mnogi samo protrese zrno, sol i kuhaju naprijed u vodu spremnu za kuhanje riže. Preporučuje se da se riža prije kuhanja opere pod hladnom vodom dok voda ponovno ne bude bistra. Moguće je da na zrncima riže mogu ostati tragovi prljavštine od prerade i pakiranja.

Namakanje riže
Ako više volite aromatičnu rižu, basmati ili neku drugu vrstu, preporučuje se da rižu natopite malo prije kuhanja. Ako volite kuhati s vinom ili napraviti rižoto s morskim plodovima, definitivno namočite rižu u malo vina da “usisa” aromu.

Važno: Kuhanje na niskim temperaturama
Mnogi se pitaju zašto riža kuha. Problem je možda u tome što rižu kuhate na previsokoj temperaturi. Kuhajte ga na srednje jakoj vatri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?