Znanost potvrdila: Veza majke i kćeri još je snažnija nego što smo mislili

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Ako je vaša mama još uvijek u samom vrhu vašeg popisa za brzo biranje, znanost objašnjava razlog tome.

Odnosi majke i kćeri najjači su od svih veza kada je riječ o uobičajenim načinima na koji njihov mozak obrađuje emocije, prema studija objavljena u Journal of Neuroscience.

To je zato što, iako se veze između majki i sinova, oca i kćeri ili očeva i sinova mogu graditi na čvrstim temeljima ljubavi, one nisu uvijek toliko jake – pogotovo kada uzimamo u obzir empatiju. Na temelju nalaza, za to je zaslužna kemija u mozgu.

Prema istraživanju provedenom na 35 obitelji, dio mozga koji regulira emocije sličniji je majkama i kćerima nego bilo koje drugo međugeneracijsko uparivanje.

To znači da će mama vjerojatnije razumjeti odakle dolaze vaše reakcije kad se suočite s problemom jer bi se mogla zamisliti na vašem mjestu.

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Studija također ima potencijalno korisne implikacije kada je u pitanju naše razumijevanje stanja mentalnog zdravlja. Vodeći autor Fumiko Hoeft, izvanredni profesor psihijatrije sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, objasnio je da je ispitivani kortikolimbični sustav čvrsto povezan s depresijom.

Zbog toga su iskustva mentalnog zdravlja majki dobri prediktori za kćeri. S obzirom na to da postoje dobri ishodi za preventivne tretmane depresije, znanje iz obiteljske povijesti može biti od velike pomoći.

Kako je studija tek prva koja je koristila međugeneracijske magnetne rezonance za usporedbu moždanih struktura, daljnja istraživanja moći će istražiti vezu s drugim mentalnim zdravstvenim stanjima na načine koji bi mogli koristiti u analizi odnosa svih članova obitelji.

Iako je baza istraživanja bila mala, druge su studije istraživale duboku vezu između majki i kćeri. Mame favoriziraju kćeri (a tate favoriziraju sinove) zbog pristranosti zajedničkog iskustva.

Drugo istraživanje utvrdilo je da je veza između majki i kćeri i dalje jača od ostalih vrsta međugeneracijskih obiteljskih odnosa tijekom svih promjena u životu. Nije iznenađujuće što je više istraživanja pokazalo da majke i kćeri utječu jedna na drugu na različite načine od ostalih odnosa.prenosi

Sada znamo da je riječ o složenim procesima na koje utječe i srce i mozak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Strah od bolesti

Sve je počelo prolje­tos kao povremeno, nedovoljno jasno lo­cirano, bockanje u grudima. Ponekad se

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?