Želite čvrste i snažne kosti čak i u zrelim godinama?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

O vama samima i vašem stilu života uvelike ovisi i stanje vašeg organizma, a samim time i zdravlje kostiju i zglobova.

Znamo da naše kosti već nakon 30. godine polako slabe te im se smanjuje gustoća, iako je to normalan i prirodan proces većina strahuje od slabljenja kostiju i mogućih lomova.

Za to nije nužno uzimati lijekove. Međutim, svojim načinom života i prehranom te uzimanjem određenih dodataka prehrani itekako možete osnažiti kosti i povećati njihovu gustoću, a samim time i spriječiti opasne lomove u kasnijoj dobi.

Naime, lijekovi za povećanje gustoće kostiju, poput Bonvive i Actonela, prate i nuspojave, poput probavnih smetnji, žgaravice, proljeva, glavobolje, teškoća pri gutanju i bolova u mišićima. Osim toga, lijek Bonviva spada među bisfosfonate, koji mogu izazvati i osteonekrozu ili degeneraciju čeljusti

Ukoliko ste u mogučnosti umjesto lijekova birajte dobre prirodne načine jačanja vaših kostiju.

 1. Tjelesna aktivnost

Za snažne i otporne kosti vrlo je važna tjelesna aktivnost.

Ukoliko su vam mišići slabi zbog pasivnog načina života, to stavlja dodatno veliko opterećenje na vaše kosti i zglobove te se oni još više troše.

Ovisno o vlastitim mogućnostima, zdravstvenom stanju i kondiciji, možete prakticirati, primjerice, vježbe snage, dizanje manjih utega, bodyweight vježbe ili vježbe s primjenom tjelesne težine, poput čučnjeva, sklekova i sl.

Osim što će osnažiti mišiće i kosti, vježbanje će vam pomoći i da povećate osjećaj za balans, te ćete time smanjiti rizik od eventualnih padova, prijeloma i ozljeda.

Uvedite tjelesnu aktivnost u svoj svakodnevni ritam:

 • brzo hodanje (može i na pokretnoj traci)

 • dizanje manjih utega

 • čučnjevi i sklekovi

 • plivanje

 • tai chi

 • joga

 

One osobe koje vježbaju tai chi smanjuju rizik od padova čak 47 posto i za 25 posto rizik od prijeloma kosti kuka.  Stoga, ako nemate nikakvog iskustva s vježbanjem, počnite polako te postupno gradite svoju snagu i izdržljivost.

Obratite se iskusnom treneru za detaljne upute vezane uz vježbanje ili se uključite u neku grupu.

Zapamtite: Nikada niste prestari za tjelovježbu i fizičku aktivnost!

 1. Povećajte unos kalcija, magnezija i fosfora

Od djetinjstva nas uče koliko je za zdrave kosti važan kalcij. Možete ga unositi u organizam putem hrane ili dodataka prehrani.

Nabolje je konzumirati prirodne, biljne izvore kalcija, poput mahunarki, badema, brazilskih oraščića, maslaca od sezamovih sjemenki, chia i lanenih sjemenki, kupušnjača, smokava, naranči…

Preporuka je uzimati po 500-700 mg kalcijeva citrata dvaput na dan.

Naime, uz kalcij, za zdrave kosti važan je i unos magnezija, kojeg ima, primjerice, u leći, brokuli, špinatu, tofuu, bučnim i suncokretovim sjemenkama.

Te unos fosfora, koji je također važan za zdravu izgradnju kostiju.

Fosfor je nakon kalcija drugi po zastupljenosti mineral u ljudskom organizmu, među ostalim, pridonosi snažnim kostima i zubima te održava i obnavlja tkiva i stanice.

Možemo ga pronaći u biljnoj hrani, poput cjelovitih žitarica, krumpira, češnjaka i sušenog voća.

 1. Prijeđite na alkalnu prehranu

Za snažne kosti važno je da konzumirate alkalne namirnice, odnosno one koje povećavaju lužnatost vašeg organizma. Dakle, Istraživanja su pokazala da je gubitak koštane mase puno brži ako je organizam zakiseljen.

Konzumirajte jagode, nektarine, maline, ananas, papaju, limun, kupine i dinje, te alkalno povrće, poput šparoga, brokule, luka, cvjetače, salate, rikule, tikvice i patlidžana

 1. Pazite na unos vitamina D

Kako biste poboljšali apsorpciju kalcija u organizmu, konzumirajte ga u kombinaciji sa vitaminom D, naime, ovaj nutrijent, poznatiji kao Sunčev vitamin, jako je važan za zdravlje vaših kostiju. Međutim, ako živite u hladnom podneblju i stariji ste od 60 godina, preporučuje se uzimanje vitamina D3 u obliku dodatka prehrani.

 1. Smanjite stres i opuštajte se

Brojna su istraživanja pokazala da svakodnevna zabrinutost, tjeskoba i stres, osiromašuju i uništavaju između ostaloga i vaše kosti.

Taj proces je povezan s radom vašeg simpatičkog živčanog sustava i hormonima adrenalnih žlijezda, koji se luče dok ste pod stresom.

Važno je da pronađete neki svoj oblik relaksacije, nešto što vas opušta, bilo da je to meditacija, masaža, sjedenje u tišini, čitanje ili šetnja šumom.      

Vaše se tijelo redovito razgrađuje i obnavlja kosti kroz proces popraviti, popraviti. Slično preuređivanju kuće, vaše će tijelo uništiti i ukloniti staro koštano tkivo i zamijeniti ga novim koštanim tkivom. Održavanje kostiju u snazi ​​posebno je važno za žene, jer 1 od 2 žene tijekom svog života često ima prijelome povezane s osteoporozom. Za muškarce je rizik 1 prema 4. Iako će mnogi ljudi sami po sebi imati veći rizik od slabljenja kostiju od ostalih.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?