Vozi i u 97-oj! Toni iz Rapca je najstariji vozač u Hrvatskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Anton Toni Gregorić vozački je položio davne 1960., prvi auto mu je bio Fićo, nikad nije dobio kaznu niti izazvao prometnu nesreću, a nema namjeru odustati od vozačke ni na idućem obnavljanju

Ja sam najstariji vozač u Hrvatskoj i sa svojih 97 godina sam dvanaest dana stariji od Josipa Manolića. Vozačka dozvola mi vrijedi do siječnja iduće godine, kad ću je produljiti.

Nisam nikad izazvao prometnu nesreću niti zaradio prometnu kaznu, rekao nam je vitalni Anton Toni Gregorić iz Rapca. Gregorić je rođen 10. ožujka 1920. godine, a Josip Manolić 22. ožujka iste godine, pa diplomirani upravni pravnik s pravom može reći da je najstariji aktivni vozač.

Sportaš i planinar

Osim što se cijeli život bavio sportom, igrao tenis do svoje 80., Anton se bavio i planinarenjem.

– Kao što vidite, nemam slušni aparat, odlično čujem, refleksi su mi odlični, pa mi nije problem svaki dan sjesti za volan automobila Peugeot 206 i voziti se po cijeloj Istri, kad treba. Inače mi je dnevna ruta Rabac – Labin, gdje volim otići – otkriva Gregorić.

Vozački ispit položio 1960., a prvi automobil koji je vozio bio je Fićo. Do sada je promijenio pet automobila, a posljednji je, kaže, kupio prije godinu i pol. Zbog visoke dobi mora svake godine obavljati liječnički pregled radi produljenja vozačke dozvole, a smatra da neće imati problema ni na sljedećem pregledu za nekoliko mjeseci.

Domaća juha i bevanda

Dok može ne namjerava odustati od vožnje.

gregoric | Autor: Goran Kovacic/PIXSELLfoto: Goran Kovacic/PIXSELL

– Vozit ću dok god to budem mogao, možda i do stote. Imao sam buran život, od služenja u talijanskoj mornarici, pa rata i kapitulacije Italije 1943. godine, potom odlaska u partizane. Nakon Fiće kupio sam Simcu Horizon, pa Fiat 850 sport, Renault 5 super i sad Peugeot 206. Renault sam vozio 27 godina i bio je odličan auto koji se nikad nije kvario – priča nam Toni.

Kaže da je za njegovu vitalnost, osim sporta, zaslužan i karakter.
– Ja se ni za što ne nerviram. Veliki sam optimist koji živi dan po dan i ništa ne gledam crno u životu. Svaki dan jedem domaću juhu, a volim ribu te puno povrća i voća. Meso i ne jedem previše, a uz ručak volim popiti bevandu – otkrio je.

‘Nikad ne odustajem’

Sa suprugom Idom je u braku već 60 godina i nemaju djece.

– Iako je supruga mlađa od mene, ja je svugdje vozim. Važno je ne odustati u životu, a ja nikad ne odustajem. Volju i radost nisam još izgubio – zaključuje najstariji vozač u Hrvata.

Ovih dana piše autobiografiju

Toni je godinama izvještavao za Sportske novosti, Glas Istre, Novi list, La Voce del Popolo i Labinsku komunu.

– Prvu knjigu napisao sam s 95 godina, a trenutačno pišem autobiografsku knjigu koja će biti jako zanimljiva – najavljuje.prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

ZADOVOLJNI NA IZLETU

Podružnica Klaka -Nakon duljeg vremena umirovljenici podružnice “Klaka” su odlučili su krenuti na izlet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?