VLADA ZAUSTAVILA OVRHE NAD MIROVINAMA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je još 16.4. da  postoji problem uz ovrhe koje provode poslodavci i Zavod za mirovinsko osiguranje te rekao da su preporukama i zakonom koji je u saborskoj raspravi pokrili velik dio problema vezanih za ovrhe.

Tako je i na jučerašnjoj sjednici ministar Dražen Bošnjaković izjavio je da Vlada zaustavlja ovrhe nad mirovinama i plaćama. On je predstavio konačni Prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

“Ovim zakonom kažemo da zastaju ovrhe i u tim postupcima” istaknuo je ministar.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje provodi ovrhu na mirovinama 21.136 umirovljenika, a dobar dio plaća ovršuju direktno poslodavci, no sada su oba ova problema riješena i plaća i mirovina.
Ipak su osjetljica skupina bili umirovljenici i to upravo zbog jako niskih mirovina.

 

Također, regulirani su i stečajni postupci te se predlaže da razlozi, koji se sukladno Stečajnom zakonu smatraju stečajnim razlozima, a nastupili su za vrijeme trajanja epidemije, nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranja stečajnog postupka. Na taj način se nastoji smanjiti broj stečajnih postupaka pokrenutih radi okolnosti uvjetovanih epidemijom, kako bi se gospodarskim subjektima dala mogućnost da nakon prestanka trajanja posebnih okolnosti nastave s obavljanjem djelatnosti. Zakonom se predlaže se i da za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ne teku zatezne kamate u ovršnim i stečajnim postupcima.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica