Povrat umanjenih mirovina za hrvatske branitelje

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Pokazatelj kako je prosvjetni štrajk prosvjetara „probudio“ ljude je i najnoviji „financijski udar“ na Vladu. Prema informacijama HRT-a, danas su članovi Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar uputili zahtjev Vladi RH kojim traže povrat umanjenih braniteljskih mirovina.

Mirovine su umanjivane dva puta i to 2010. godine za deset posto te isto tako i 2014. godine ponovno za deset posto. Prvo desetpostotno umanjenje braniteljskih mirovina 2010. godine se ticalo umirovljenika koji su imali mirovine s iznosom većim od 3.500 kuna, dok se 2014. godine umanjivalo svima čija je mirovina iznosila preko 5.000 kuna – što naravno znači kako su primatelji mirovina iznad 5.000 kuna imali dva velika smanjenja mirovine u samo četiri godine.

Iako je 2017. godine odlukom Ministarstva branitelja i Vlade donešena odluka o povratu tih mirovina, one do danas nisu vraćene, dok je samim Zakonom o hrvatskim braniteljima izrijekom donešena odluka o povratu novaca.

Oštećenih umirovljenika ovim smanjenjima broji se oko deset tisuća, dok ih je s područja Zadra, odakle je zahtjev i upućen, otprilike petstotinjak.

Prije otprilike dva tjedna, točnije 13. studenog, predstavljeno je novo rukovodstvo sindikalne Podružnice hrvatskih branitelja Zadar te se ovo može smatrati njihovim prvim iskorakom u borbi za prava hrvatskih branitelja.

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave