Vlada smanjuje kazne za sve koji ove godine idu u mirovinu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Photo:Patrik Macek

Lutanje u reformama je donijelo to da oni koji odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine imaju i 150 kuna manje mjesečno od onih koji su otišli lani ili će otići 2020. Sada Vlada ispravlja tu nepravdu

Oni građani koji su već otišli u prijevremenu mirovinu ove godine ili će otići do kraja prosinca, zakinuti su više od svojih kolega koji su pod istim uvjetima otišli u mirovinu lani ili će otići sljedeće godine. Na njih se odnosi zakonska odredba da se svaki mjesec prijevremenog umirovljenja kažnjava s 0,3 posto trajnog umanjenja mirovine. Tako mogu maksimalno izgubiti čak 18 posto mirovine ako su se umirovili pet godina prije uvjeta za punu mirovinu.

Vlada je podigla kažnjavanje od 1. siječnja, a do kraja 2018. godine je penalizacija bila 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. Ali kako su sindikati uspjeli prikupljanjem potpisa srušit jaču penalizaciju, ona će ponovno od sljedeće godine iznositi 0,2 posto ili maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja. Generacija koja odlazi u prijevremenu mirovinu 2019. godine tako je nesretno zakinuta. Već je ranije izračunato da  će umirovljenik koji je 2019. godine otišao pet godina ranije u mirovinu, gubi i 150 kuna mjesečno do kraja života.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava su nam potvrdili da će ispraviti tu nepravdu. Svi koji su odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine bit će penalizirani s 0,2 posto, a ne sa 0,3 posto.

– Oni koji su otišli ove godine u prijevremenu mirovinu, dobit će nova rješenja s manjom penalizacijom. Nepravedno bi bilo da samo ta generacija bude kažnjena – potvrdio nam sugovornik iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Procjena je da ove  godine u prijevremenu mirovinu odlazi oko 10.000 zaposlenika. Svi mogu računati na manju penalizaciju od 0,2 posto po mjesecu, odnosno maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.prenosi 24sata

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave