DORH podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika zoološkog vrta u kojem si je lavica odgrizla trećinu stopala

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

“Zgrožena nemarom uprave zoološkoga vrta u Osijeku, koji je dopustio da se ranjena lavica tjednima muči prije nego što joj je pružena pomoć da bi ju na kraju usmrtili, udruga Prijatelji životinja podnijela je kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu”, javili su iz udruge Prijatelji životinja.

“Zoološki vrtovi ionako su mjesta velike patnje životinja, no propustiti pomoći životinji koja naočigled pati predstavlja kazneno djelo teškog zanemarivanja zbog čega smo i uputili kaznenu prijavu“, kažu iz Prijatelja životinja. Smatraju da je “ishod mogao biti drukčiji da je liječenje započelo odmah ili se barem mogla skratiti višetjedna patnja lavice.”

“Lavica, koja je zbog problema sa zubima operirana 15. rujna 2020., pretrpjela je parezu desne stražnje noge kao posljedicu stavljanja u anesteziju. Zbog senzacije trnaca u stražnjoj nozi lavica se počela samoozlijeđivati i tijekom nekoliko tjedana pojela si je trećinu stopala. Unatoč upozorenjima timaritelja da se lavica samoozlijeđuje, uprava osječkog zoološkog vrta ignorirala je trpljenje životinje i reagirala tek nakon što su u medijima izašle snimke teško ranjene lavice. Uprava je zaključila da će nesretna lavica ostati trajno invalidna i usmrtila je životinju nakon mjesec dana njezine patnje”, govore Prijatelji životinja.

Iz Prijatelja životinja istaknuli su da ovo “nije prvi slučaj u kojemu je zoološki vrt u Osijeku načinio golem propust i zanemarivanje životinja: „Podsjetimo, prošloga prosinca iz Zoo-vrta Osijek pobjegla je vučica koja je uhvaćena tek nakon nekoliko dana. Također, prije desetak godina u istome zoološkom vrtu preminuo je lavić zato što je bio odvojen od čopora i stavljen u mali betonski kavez. Upozoravamo da je koncept zooloških vrtova potpuno pogrešan i da zoo-vrtovi nisu adekvatna mjesta za životinje.”

Navode da “upravo ovaj tužan slučaj lavice zorno pokazuje koliko je neprihvatljivo držati životinje u zatočeništvu, gdje su one usamljene i gdje se dosađuju do ludila, bez mogućnosti stvaranja društvenih veza s pripadnicima svoje vrste, bez prilike za mentalnu stimulaciju ili tjelesne aktivnosti te bez mogućnosti kretanja kako bi to činile u svojim prirodnim staništima. Stoga obolijevaju od zoopsihoza, abnormalnog i autodestruktivnog ponašanja: anksiozne su, stalno kimaju glavom, grizu rešetke, vrte se ukrug, hodaju gore-dolje unutar kaveza i grizu vlastite udove, a to vodi bolesti i/ili smrti.”

Prijatelji životinja ističu da su “zoološki vrtovi kolekcije tužnih i eksploatiranih životinja o čijim životima posjetitelji ne mogu naučiti ništa, dok se istodobno njihova prirodna staništa uništavaju i životinje ubijaju. Pozivaju sve da ne posjećuju zoološke vrtove i da ne podržavaju patnju zatočenih životinja. Zaključuju da bismo životinje trebali promatrati u njihovim prirodnim staništima ili učiti o njima gledajući dokumentarce, televizijske programe ili čitajući o njima na internetu, u knjigama i časopisima, a ne gledati njihovu tugu i letargiju u etički neprihvatljivim institucijama kao što su zoološki vrtovi.”

Podsjetimo, nakon osam godina provedenih u Zoološkom vrtu u Osijeku, u subotu 17. listopada okončan je život 14 godina i 4 mjeseca stare lavice koja je u Osijek stigla iz Zoološkog vrta u Paliću kod Subotice.

Zdravstvene tegobe koje su se kod ženke lava pojavile početkom rujna na kraju su dovele do odluke ovlaštene veterinarke Zoološkog vrta, dr. Vesne Vincenc Spasovski, da se lavicu eutanazira. Dogodilo se to nakon što je utvrđeno da je nesretna životinja sama sebi izgrizla metatarzalni dio stražnje desne noge, pri čemu je stopalo pojedeno za 1/3 veličine.

– Prilikom neurološkog oporavka došlo je do javljanja osjećaja trnaca u prstima desne noge, što je kod lavice izazvalo autodestruktivni proces u kojem je sama sebi izgrizla metatarzalni dio stražnje desne noge. Ovakvi procesi zahtijevaju amputaciju zahvaćene noge, uzrokuju trajni invaliditet te visoki rizik ulaska u sepsu u postoperativnoj fazi. Budući da se radi o divljoj i opasnoj životinji nemanipulativne prirode, mišljenja smo da trajnog izlječenja nema zbog toga što je ishod liječenja u ovakvim slučajevima neizvjestan, a liječenje dugotrajno i povezano s patnjama. Uzimajući u obzir dob i dobrobit životinje, donesena je zajednička odluka o eutanaziji – stoji u izjavi koju su potpisali rukovoditelj Zoološkog vrta Denis Vedlin i dr. Vincenc Spasovski.

Sve je počelo još u rujnu, kad je timaritelj primijetio da lavica ima problem s uzimanjem hrane, a pregled veterinara pokazao je da je “gingiva maxillarne vilice zažarena, a tkivo gingive retrahirano s početnim simptomima paradentoze”. Dobila je antibiotik, ali se ubrzo stanje vratilo na staro pa je 16. rujna životinja stavljena u anesteziju radi detaljne dijagnostike. Pregled je pokazao, kako ističu u Zoološkom vrtu, “da se u tkivu bolesne maxille već duže vrijeme nalazi patološki proces, granulom koji je zahvatio prva dva kutnjaka, a patologija je prodrla duboko u korijen zuba i u alveole maxille”.

No već dan nakon tog pregleda primijećeno je da lavica ima problem s upotrebom stražnje desne noge pa je ponovno pregledana, pri čemu je utvrđen “novonastali problem neurološke prirode, indikativno kao posljedica anestezije i reverzibilne pareze”, zbog čega je terapija proširena, a oporavak živca očekivao se kroz dva mjeseca. No 14. listopada primijećen je već opisani autodestruktivni proces u kojem je bolesna životinja sama sebi počela gristi nogu.

– Bilo je to, dakle, tri dana prije nego što je donesena odluka o eutanaziji. U ta tri dana joj je pojačana terapija s ciljem sprečavanja daljnjeg procesa autodestrukcije koji do 17. listopada nije polučio željeni rezultat. O zdravstvenom stanju životinje uprava Zoološkog vrta svakodnevno je obavještavana, a medicinski tretman nad životinjom provođen je kontinuirano još od pojave problema sa zubom tijekom rujna. Isto tako, čitavo vrijeme, unatoč terapijama, imala je i stomatološke probleme zbog kojih je prestala jesti – istaknuli su iz Zoološkog vrta.

Na upit Jutarnjeg lista pojašnjeno je i da lavica ranijih godina nije imala zdravstvenih problema.

 

Odakle im uopće milosti gledati ju toliko vremena kako se muči,a ne pružiti joj adekvatnu pomoć, u smislu liječenja?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?