Velika zabava naših umirovljenika

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

DUBROVNIK – Na poziv Matice umirovljenika Dubrovačko- neretvanske županije, ovih dana je u Zadru 227 umirovljenika naše županije sudjelovalo na 37. Susretu umirovljenika Dalmacije.
Cilj ovakvih okupljanja je uljepšati si život; ne misliti na godine i ograničenja koja nam one donose, već punim plućima uživati u mogućnostima koje nam pružaju; zaboraviti na sivilo svakodnevnice kojem se s vremena na vrijeme prepuštamo i shvatiti da je život lijep onoliko koliko ga sami učinimo lijepim. Ujedno, to je i mjesto za stjecanje novih prijatelja i opuštanje u dobroj zabavi i ugodnom druženju- kaže predsjednica i voditeljica podrušnice Orašac Maja Šašić. A tijekom tri dana susreta upravo se to i vidjelo i osjećalo na svakom koraku, bez obzira da li se radilo o obilasku kulturno- povijesnih znanamenitosti, raznih zanimljivosti i ljepota Zadra i Zadarske županije, kušanju rezultata kulinarskih vještina zadarskih kuhara u hotelima s četiri zvjezdice u Boriku ili prepuštanju užicima pjesme i plesa bez ikakih kompleksa…
Na ovogodišnjim je Susretima sudjelovalo 926 umirovljenika iz cijele Dalmacije a na završnoj svečanoj večeri pridružili su im se i brojni članovi iz samog Zadra.
Obilazeči i upoznavajući Zadar, umirovljenici su mogli spoznati zašto je taj grad proglašen najboljom europskom destinacijom 2016. godine te u konkurenciji 20 europskih gradova iza sebe ostavio turističke mega- destinacije poput Pariza, Rima, Madrida, jednako kao i Beć, Milano i Prag. Saznali su o povijesti i načinu proizvodnje soli na Pagu; mogli su kušati i kupiti na samom izvoru različite paške sireve vrhunske kvalitete. Ništa manje zanimljivo nije bilo ni razgledati najmanju katedralu na svijetu, ninsku crkvicu sv. Križa sagrađenu u 9. stoljeću, inače najvredniji sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva i jedan od ninskih simbola. Vidjeli su i repliku broda Condura Croatica, najmanjeg ali i najubojitijeg ratnog broda u svjetskoj povijesti (original se nalazi u Muzeju ninskih starina), izloženu u moru pokraj Donjeg gradskog mosta u Ninu.

 

 

 

Predivno je, da su mnogi sudionici susreta, iako u godinama i iscrpljeni cijelodnevnim obilaskom brojnih ljepota Zadra i županije, smogli snage za ponovni dolazak na zadarsku obalu u sam sumrak, kako bi, s brojnim turistima sa svih strana svijeta u punom sjaju i na koncu listopada, doživjeli svjetski poznatu zadarsku atrakciju Pozdrav suncu, i još jednom poslušali zvuke Morskih orgulja, jednako poznatih i jedinstvenih na svijetu.
U nedjelju, na povratku kući, umirovljenici Dubrovačko- neretvanske županije su skrenuli u Škabrnju kako bi odali počast brojnim nevinim žrtvama, kao i poginulim braniteljima iz Domovinskog rata. Potom su u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije od škabrnjanskog sakristalnog zvonara Zorana Ražova te nekolicine preživjelih Škabrnjanki „iz prve ruke“ saslušali potresne priče o ratnim strahotama stanovnika Škabrnje.


Susret je završen objedom i zabavom u Vrpolju, a zajednički je zaključak kako će cijeli 37. susret ostati u nezaboravnom i ugodnom sječanju. Upravo zbog toga se ti susreti i održavaju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?