VAPAJ ZA GLADNE – Donirajte hranu pred istekom roka!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Prije nekoliko mjeseci SUH-u se za pomoć obratila Štefica Čučak, predsjednica humanitarne udruge Rijeka ljubavi iz Osijeka, koja pomaže 3.500 najsiromašnijih Osječana. Glavna djelatnost te udruge je dijeljenje donirane hrane, no Štefica nam je ukazala na veliki problem s kojim se ta, ali i druge slične udruge koje pomažu siromašnima i socijalno ugroženim oso­bama, susreću.

     Naime, već godinama ne postoji zakon kojim bi se uredila situacija u vezi donira­ne hrane. Vlada RH je napravila određeni pomak kada je krajem 2015. godine svim poduzetnicima omogućila doniranje hrane bez plaćanja PDV-a, uveden je Registar posrednika kao i unaprijeđen IT sustav e-doniranje.

     Nažalost, ta mjere nisu imale prevelik učinak, jer većina hrane pred istekom roka završava tamo gdje ne bi trebala, bilo u malim trgovačkim lancima specijaliziranim za tu robu, ili se namjerno uništava, a navodno se ta hrana i prepakirava te ponovno prodaje, rekla nam je Štefica.

     „Uputila sam žalbu Državnom inspektoratu, no dobila sam odgovor kako svatko tko želi ima pravo otkupiti hranu. Zato se zalažem da se donese zakon kojim bi se hrana pred istekom roka morala isklju­čivo donirati, a ne da, kako sam čula, osobe koje imaju po 10.000 kuna plaću u specijaliziranim trgovinama kupuju robu pred istekom roka trajanja po niskim cijenama”.

     SUH je reagirao, te je početkom rujna ove godine na 5. sjednici Nacionalnog vi­jeća za umirovljenike i starije osobe izne­sen zahtjev da se uredi stanje u području doniranja hrane, a nakon toga je poslan i zahtjev Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je doista reagiralo te pozvalo Šteficu Čučak na sastanak, na kojem je uključena u radnu skupinu koja će se baviti tim pitanjem.

     No, to je bilo u rujnu, tri mjeseca kasnije ništa se još nije pomaknulo s mrtve točke, kazala nam je Štefica.

     „Svakodnevni su vapaji siromašnih i bolesnih koji satima čekaju u kilometarskim kolonama za malo hrane, ali nažalost naše rashladne komore zjape prazne. Imamo preko 600 djece kojima pomažemo, to je velika tuga kad nemamo dovoljne hrane za sve. Tek jedan veliki trgovački lanac nam donira hranu, ostali ne. Sve ide presporo, previše je gladnih da bi se ovako važno pitanje odgađalo”, zaključila je zabrinuto ova gospođa.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?