Utvrđeni novi dijagnostičko terapijski postupci (DTP) koje plaća HZZO

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaš􏰃tite iz obveznog zdravstvenog osiguranja kojom su utvrđeni novi dijagnosti􏰃čko terapijski postupci (DTP) te su uvedene izmjene postojećih postupaka u suradnji sa stručnim društvima i u skladu s napretkom medicinske struke, od kojih is􏰃tičemo sljedeće.

Na primarnoj razini zdravstvene zaš􏰃tite u djelatnosti􏰃 laboratorijske dijagnosti􏰃ke je uveden DTP „Omjer albumin/krea􏰃nin“ za oboljele osigurane osobe od šećerne bolesti􏰃 što predstavlja značajan iskorak u praćenju ove kronične bolesti􏰃 i prevenciji komplikacija čime se povećava dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a. U specijalis􏰃tičko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti􏰃􏰃, uvedeno je 49 novih dijagnos􏰃tičko-terapijskih postupaka, 44 postojećih dijagnos􏰃tičko-terapijskih postupaka je izmijenjeno.

Uvedeni su postupci serološke dijagnosti􏰃ke na COVID-19 na teret obveznoga zdravstvenog osiguranja za indikacije koje je utvrdio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kliničke indikacije postavljaju doktori medicine primarne zdravstvene zaš􏰃tite (opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaš􏰃te predškolske djece) i doktori medicine, specijalista􏰃 nadležni za liječenje pacijenta na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaš􏰃tite te doktori medicine specijalissta􏰃 epidemiologije za epidemiološke indikacije.

U postupcima medicinski pomognute oplodnje na teret obveznoga zdravstvenog osiguranja su kod 8 postupaka promijenjeni opisi radi jasnijeg obrazloženja samog postupka te napretka u provedbi i smjernicama.

Uveden je i novi postupak „Odmrzavanje zametaka i transfer“ (fetalni embriotransfer, FET).(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?