UMIROVLJENICI ZA BLAGDAN ZAŠTITNIKA GRADA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Kada se na Trgu 128. brigade HV na Dan riječkog zaštitnika svetog Vida,  zaorila pjesma Zavičaju moj, bio je to znak da proslava može početi. Čast je pripala Zboru umirovljenika i Hrvatske čitaonice Trsat pod vodstvom maestra Vinka Badjuka, a izbor nije bio slučajan jer su se talentirani i dobro uvježbani članovi zbora umirovljenika već dokazali u sličnim prilikama. Prošle su godine upravo oni otpjevavši Odu radosti obilježili početak godine u kojoj je Rijeka bila europska prijestolnica kulture.

„Godina dana između ta dva događaja bila je teška zbog pandemije, nije bilo ni proba ni nastupa i tek smo se nedavno opet okupili i nastavljamo tamo gdje smo stali“ , kaže maestro Badjuk. „Još uvijek nismo svi na broju jer strah od zaraze još postoji. Ipak je dinamično jer nam se javljaju novi članovi, ali nam nedostaje muških glasova, što je trajna boljka svih zborova u našoj županiji. Volio bih i da nam se pridruže mlađi pjevači, što je prije bilo uobičajeno i rado smo ih primali, “ pojašnjava maestro Badjuk koji Zbor umirovljenika vodi već dvadest godina. Najavljuje i brojne, već dogovorene nastupe za ovu godinu, sudjelovanje na Smotri zborova u Poreču i na manifestaciji Naš kanat je lip. Kaže i kako se nada da će opet nastupiti na smotri zborova umirovljenika. „Opet će biti nastupa i pjesme“, uvjeren je maestro Badjuk.

Nedugo, nakon što je utihnula pjesma, a Trg zauzeli kuhari koji su pripremali marendu za Riječane okupljene na Korzu, samo stotinjak metara dalje, na lukobranu je počelo malo slavlje s nogu za članove sekcije nordijskog hodanja Matice umirovljenika grada Rijeke. „I mi smo se priključili obilježavanju Dana svetog Vida, posljednjim nordijskim hodanjem prije ljetne pauze“ , govori voditelj aktivnosti i predsjednik Matice grada Emil Baumgartner.

Za manje od godinu dana, točnije od rujna prošle godine kada je petnaestak članova Matice krenulo na prvo hodanje sa štapovima gotovo je svaki utorak bio rezerviran za taj način rekreacije.

„To je jedina aktivnost koja se u vrijeme pandemije odvijala bez prestanka jer se provodi na otvorenom, a dobrobiti od druženja i smanjenja izolacije naših članova su nemjerljive. Uz to, pravilno korištenje štapova pri hodanju aktivira sve mišićne skupine i uz plivanje to je najbolji način pokretanja cijelog tijela,“ tvrdi Baumgartner.

Dio je to projekta Matice pod nazivom „Navuci dres, smanji stres“ koji je financiralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Nabavljeno je tridesetak štapova i angažiran je licencirani instruktor nordijskog hodanja, a sudionici su dobili i prikladne majice. Tijekom 33 hodanja koja prosječno traju 2 do 3 sata, rekreativci u skupinama od trideset do čak stotinjak, upoznali su i brojne šetnice uz more od Opatije do Kostrene, ali i brdovite krajolike u riječkoj okolici. „Kad je završen četvoromjesečni projekt, nastavljena je suradnja s Klubom športske rekreacije Gorovo iz Opatije i instruktorom i promotorom nordijskog hodanja Daliborom Korenićem,“ govori Baumgartner i najavljuje nastavak aktivnosti za jesen.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?