Treće usklađivanje mirovina – prema stopi rasta BDP-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Treće usklađivanje mirovina – prema stopi rasta BDP-a

 

Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju dva puta godišnje, prema stopi promjene indeksa potrošačkh cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnje usklađivanje donijet će veliko razočaranje svim umirovljenicima koji su se nadali kakvom-takvom povećanju mirovina iz razloga što će se mirovine povećavati za 0,7 posto što u realnosti za većinu umirovljenika znači između 10 i 17 kuna, odnosno – ništa.

U usporedbi s prošlom godinom kada su rasle plaće u javnom i privatnom sektoru, te zajedno sa troškovima života, ovogodišnje usklađivanje bilo bi komično da nije tragično.

Razlog tako malenog postotka rasta mirovina ove godine krije se u neoporezivim naknadama kao novouvedenim mjerama za poslodavce kako bi im se poboljšala platežna moć za radnike, te samim time ekonomski rast i konkurentnost na tržištu. No, iako su neoporezive naknade dobar način povećanja plaća koja su radnicima prijekopotrebna a poslodavcima ovim putem olakšana, ta povećanja neće ući u službenu statistiku rasta bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj te samim time one imaju negativan učinak na usklađivanje te samim time i rast mirovina koji je i umirovljenicima prijekopotreban.

S tim u vidu, Sindikat umirovljenika Hrvatske donosi prijedlog o uvođenju trećeg usklađivanja mirovina koje bi išlo u liniji s rastom BDP-a.

U teoriji, povećanje plaća radnicima kroz neoporezive dodatke neće ući u statistiku rasta bruto plaća, ali bi dodatna potrošnja i veća cirkulacija novca mogla utjecati na rast BDP-a, te samim time i omogućiti realno povećavanje mirovina koje su ionako preniske.

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave