POSLODAVCI KREĆU U NAPAD – Dajte nama, oduzmite umirovljenicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Prvomajski prosvjed radničkih sindikata ove godine održao se pred zgradom Hrvatske udruge posloda­vaca, te su čelnici držali uobičajene govore o potrebi povećanja radničkih prava. Na prosvjedu su sudjelovali i predstavnici SUH-a s obzirom da se SUH bori za prava svih zaposlenih umirovljenika, kao i svih budućih umi­rovljenika koji su sada zaposleni.

     Prigodno, dva dana kasnije, stigao je i odgovor HUP-a, gdje je čelnik hrvatskih poslodavaca Damir Zorić zajedno s ostalim vodstvom predstavio javnosti prijedlog reformi poreznog sustava kojima je, kažu, cilj porezno rasterećenje rada i veće plaće. Tako su između ostalog istaknuli kako su troškovi rada visoki i zbog doprinosa, pa bi, prema njihovom zaključku, doprinose za I. stup mirovinskog osiguranja trebali spustiti sa 15 na 13 posto. Šokantno i neozbiljno.

     S još nekim izmjenama tako bi se, smatra Zorić, ski­nula porezna presija s rada i zaustavilo iseljavanje radne snage iz Hrvatske. Zorića nije briga što bi smanjenje doprinosa za mirovine dodatno pokosilo ionako mizerne hrvatske mirovine, pa bez ikakve računice i sentimenta prema najugroženijim skupinama, daje ovakav prijedlog. Zorić kao Superhik želi dati još više bogatima, a uzeti siromašnima, jer da se ne zavaravamo, velik dio zasluga za iseljavanje i loše uvjete i niske plaće radnika su na hrvatskim poslodavcima, koji često sebi zgrću milijune, kupuje vile s bazenima na egzotičnim otocima, skupe aute i satove, a radnicima daju preniske plaće.

     S figom u džepu i„k’o fol” brigom za radnike, poslodavci su dakako zabrinuti što će zbog nedostatka radne snage morati povisiti plaće. Neki doista i nemaju za više plaće, ali puno njih imaju, ali ne daju. Zanimljivo je da je stopa izdvajanja iz bruto plaće za I. javni stup najniže u Europi, a ni sa dodatnih 5 posto koliko hrvatski radnici izdvajaju za štetni II. stup, odnosno ukupno 20 posto doprinosa, i dalje smo na dnu po visini plaćanja doprinosa. U većini EU zemalja doprinose za mirovinsko osiguranje plaćaju i radnik i poslodavac, pa tako u Italiji čak 33 posto bruto plaće ode na doprinose (9,2 posto radnik, 23,8 posto poslodavac), a u susjednoj Sloveniji s kojom se često volimo uspoređivati 24,35 posto (15,5 posto radnik, 8,85 posto poslodavac). U Češkoj, Francuskoj i Poljskoj radnici uplaćuju između 26 i 28 posto za mirovine.

     Šlag na kraju je i izjava ministra financija Zdravka Marića, koji praktički podržava smanjivanje doprinosa, kazavši da„prije nego što se doprinosi smanje, treba na­praviti strukturne reforme u zdravstvenom i mirovinskom sustavu”. Neozbiljno je od ministra da u javnost uopće izlazi s izjavom o smanjivanju mirovinskih doprinosa, bez da je ikad sjeo za stol s predstavnicima sindikata, udruga ili strana, ili im barem poslao neki čudotvoran plan kojim bi mirovine rasle ili se bar zadržale na ovoj razini, a da se smanje doprinosi.

Jer, doprinosi za mirovinsko osiguranje u Hrvatskoj definitivno su niski i trebali bi se povećati, nikako smanjiti.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?