Tko vam je draži? NAJNOVIJI CROBAROMETAR Vladajući HDZ ima najmanju podršku od Plenkovićeve izborne pobjede, SDP se srozao na 18 posto, Živi zid očekivano porastao

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Redovito mjesečno istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija IPSOS pokazuje kako su HDZ i SDP dvije vodeće stranke koje mjesecima malo po malo gube potporu. HDZ nakon ratifikacije, ali i podjela stranke zbog Istanbulske konvencije ima najlošiji rejting od zadnje izborne pobjede i travanj završava s potporom 27,6 posto birača (pad s 29,5). Ta stranka već pet mjeseci ima silaznu putanju u ovom istraživanju, gore je stajala samo u kolovozu 2016. kada je uživala potporu 26,2 posto birača.

SDP je travanj završio s 18 posto potpore (u ožujku 19,5). I ta stranka zadnja četiri mjeseca bilježi pad, s 20,9 na 18 posto. Živi zid pak već deveti mjesec malo po malo raste i travanj završava s potporom od 13,8 posto (u ožujku 12,9). Most u travnju, kao i u mjesecima prije, ima gotovo jednaku potporu, a to je 7,1 posto.

Od ostalih stranaka, HSS bilježi potporu 4,6 posto. Milan Bandić za svoju stranku ima potporu od 3 posto, Pametno je na 2,9 posto, IDS je, kao regionalna stranka, na 2,6 posto, a HSU ima potporu od 1,9 posto. HRAST nakon mjeseci s potporom manjom od 1 posto nakon napuštanja vladajuće koalicije uživa potporu od 1,4 posto. Slično je i sa strankom Neovisno za Hrvatsku s potporom od 1,2 posto. HNS je pak na 1 posto i jedan od lošijih rejtinga otkad ta stranka postoji.

Promijenimo Hrvatsku je na 1 posto, a ostale stranke imaju manje od 1 posto ili ukupno dobivaju 5,2 posto podrške. Primjerice, GLAS uživa potporu od 0,7 posto, a Reformisti Radimira Čačića 0,5 posto. Neodlučnih je 8,6 posto.

HDZ-ovi birači su osobe dominantno starije od 60 godina, točnije, ima ih 33 posto. Tu su i birači s osnovnom školom (36 posto) te birači u Dalmaciji, njih 42 posto. SDP-ovi birači su više zastupljeniji kod građana starijih od 60 godina (23 posto), s VSS-om (20 posto) te birači u Zagrebu i okolici, njih 25 posto.

Birači Živog zida iznadzastupljeni su kod građana mlađih do 30 godina (22 posto), u gradu (16 posto), ali i u Istri i Primorju s potporom od 21 posto.

Vlada već treći mjesec ima sve manju i manju potporu za svoje politike. U ovom trenutku ne odobrava ih 62 posto građana, odobrava njih 26 posto dok njih 12 posto ne zna. Većina birača misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja. To misli njih 71 posto, protivi se njih 19 posto, a ne zna njih 10 posto. Zanimljivo, birači svih stranka većinom misle da će Vlada opstati. Osim 88 posto HDZ-ovih, tu je i 71 posto SDP-ovih birača, 75 posto birača Živog zida te 71 posto birača Mosta.

Iako je nakratko, prije par mjeseci, zaustavljen rast pesimizma, on već drugi mjesec iznova raste. Sada 70 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 18 posto misli suprotno. Tek 12 posto ne zna.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 988 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.prenosi jutarnji.hr

 

Pratite popularne objave Treće dobi  i 50+ još više i na facebook. Postanite naš pratitelj. 🙂 Klikom na: https://www.facebook.com/Treća-dob-Nacionalni-medij-RH-838283872935623/?ref=aymt_homepage_pan

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica