Testiranje na koronu skeniranjem oka mobitelom, takozvano „Ružičasto oko“

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Testiranje na koronu skeniranjem oka mobitelom koristi se fotografija očne jabučice snimljene pametnim telefonom, a virus se očitava ako postoji simptomatska upala, koju nazivaju “ružičasto oko”

Tvrtka Semic RF koja ima sjedište u Münchenu nada se da će pridonijeti početku testiranja na koronavirus skeniranjem očne jabučice, bržem procesu kojemu su potrebne samo tri minute za otkrivanje virusa, a stopa točnosti iznosi 95 posto.

Aplikaciju za skeniranje oka razvio je s kolegama iz Sjedinjenih Država i, u iščekivanju regulatornog odobrenja, nada se da će je početi uvoditi do kraja svibnja, izvjestio je direktor tvrtke Wolfgang Gruber. “Uspjeli smo izolirati postojanje koronavirusa iz više od dva milijuna različitih nijansi ružičaste”, rekao je Gruber Reutersu. Dodaje da aplikacija, koja je već testirana na preko 70.000 pojedinaca, može obraditi i do milijun skeniranja u sekundi te da postoji mogućnost da se taj kapacitet poveća, što bi u konačnici moglo omogućiti povratak većeg broja ljudi na masovna događanja, poput koncerata ili nogometnih utakmica. “Nakon preuzimanja aplikacije, fotografirate obje očne jabučice, pošaljete fotografiju na procjenu, a zatim rezultat možete spremiti kao QR kod na pametnom telefonu testirane osobe”, pojašnjava Gruber.

Aplikacija je na samom početku namijenjena tvrtkama i komercijalnim korisnicima. Cijena će joj biti oko 480 eura mjesečno, a kasnije namjeravaju proširiti primjenu i na privatne osobe.

Oko, odnosno vid najvažnije je ljudsko osjetilo jer njime primamo 90 posto informacija iz okoline, a prema novijim istraživanjima puno toga i otkriva.

Davorka Ožura

Za koga ćete glasati na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?