Svjetska zdravstvena organizacija: „Djecu treba cijepiti tek nakon što se cijepe stariji i rizični“

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je ustvrdila da se djeca ne trebaju cijepiti protiv koronavirusa dok se ne cijepe stariji i rizične skupine u svim državama, prenosi N1.

„Htjeli bismo ponovno naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju cjepivo za visoko rizične skupine prije no što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze“, rekla je Kate O’Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i cijepljenje.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to idući tjedan učiniti i Sjedinjene Države, a Njemačka je najavila da će cjepivo svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja kolovoza.

Proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji cjepiva koju WHO opetovano kritizira.

„Kad cjepiva budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno cjepiva za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje cjepiva“ mlađim generacijama, naglasila je O’Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

„Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cjepiva, ravnopravnost u cijepljenju“, kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 tisuća života.

„Svi znamo što treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama“, kazao je čelnik WHO-a.

Istaknuo je kako je „više od 80 posto doza cjepiva“ dano u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

“To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva”, zaključio je čelnik WHO-a.

Iako djeca tipično ne razvijaju najteže simptome COVID-a 19, američki stručnjaci vjeruju kako bi njihovo uključivanje u program cijepljenja znatno doprinijelo razvoju tzv. imuniteta krda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?