SVE O MIROVINAMA NA JEDNOM MJESTU: Kreirana platforma koja će nam pomoći napraviti dobar plan za mirovinu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) kreirala je platformu “mirovinskifondovi.hr” na kojoj građani na jednom mjestu mogu naći informacije o mirovinskom sustavu, fondovima i svojim mirovinama, priopćili su iz UMFO-a.

Navode da na portalu svatko može izračunati buduću mirovinu i provjeriti stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu.

“Stvorena je jedna od najvećih platformi o mirovinama u Hrvatskoj s čak 102 vodiča, analiza, osvrta, izvještaja, vijesti koji nam pomažu napraviti dobar plan za mirovinu”, navodi UMFO.


 
 
 
 

Na novoj se digitalnoj platformi može se pratiti i interaktivna mapa koja mjeri demografska kretanja u svakoj županiji.

Još izraženiji nepovoljni demografski trendovi

 

U ovom trenutku u Hrvatskoj 1,2 zaposlenika rade za mirovinu jednog umirovljenika, a nepovoljni demografski trendovi postat će još izraženiji, kažu u UMFO-u.

U četiri obvezna mirovinska fonda koji posluju u Hrvatskoj trenutno je 1,94 milijuna članova, a većina nikada nije provjerila stanje na osobnom računu svog obveznog mirovinskog fonda. Na mirovinskifondovi.hr može se isto tako provjeriti stanje na računu, što je osobni račun u obveznom mirovinskom fondu ili  kako se učlaniti ili promijeniti obvezni mirovinski fond.

Danas hrvatski građani većinom ne planiraju život u mirovini, smatrajući da je to daleka budućnost. Od svih dobnih skupina najčešće to čine oni koji su i najbliže odlasku u mirovinu – 62 posto građana starijih od 50 godina često planira mirovinu, dok u 30-im godinama to čini samo 14 posto građana.

“Našu novu platformu mirovinskifondovi.hr kreirali smo kako bismo pružili građanima relevantne informacije objašnjene na jednostavan način koji im mogu olakšati planiranje i osvijestili ih o potrebi štednje za mirovinu. Povećanje individualne odgovornosti i financijske pismenosti jedno je od ključnih pitanja sigurnije budućnosti hrvatskih građana i zato UMFO provodi čitav niz akcija kako bi potaknuo pozitivne trendove”, istaknula je direktorica UMFO-a Dijana Bojčeta Markoja. 

Hrvatski umirovljenik radio je u prosjeku 32 godine i dva mjeseca, a u mirovini će prosječno provesti više od dva desetljeća. Naime, prema podacima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, prosječno razdoblje mirovine iznosi 21 godinu i dva mjeseca.prenosi

IZRAČUNAJTE SVOJU MIROVINU OVDJE 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave