Stručnjaci su oprezni, no Greta odlično stoji na kladionicama: Smiješi li se ovoj 16-godišnjakinji Nobel za mir?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE
Stručnjaci su oprezni, ali kladioničari daju velike izglede tinejdžerskoj aktivistici protiv klimatskih promjena Greti Thunberg za osvajanje Nobelove nagrade za mir idući tjedan, kada će biti okrunjena i dva laureata iz svijeta književnosti budući da je prošlogodišnje proglašenje na tom polju bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem

Koeficijenti kladionica poput Ladbrokesa pokazuju da je 16-godišnja aktivistica glavna favoritkinja nagrade za mir nakon što je pokrenula školske prosvjede koji su nadahnuli milijune da se pridruže pokretu ‘Petak za budućnost’.

Međutim, bilo kakvo predviđanje neizvjesno je budući da se popis kandidata koji razmatra Nobelov odbor javno ne objavljuje, a stručnjaci su još uvijek podijeljeni oko toga postoji li izravna veza između klime i nasilnih sukoba.

Dan prije objave dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. listopada u Oslu, Švedska akademija otkrit će u Stockholmu dva dobitnika nagrade za književnost.

To književno tijelo pokušava vratiti ugled nakon što su u prošlogodišnjem skandalu na površinu isplivala spletkarenja njegovih članova, sukobi interesa i seksualno zlostavljanje.

Dugo smatrani nositeljima švedske kulture, članovi Akademije međusobno su se blatili i klevetali u medijima pa je sedmero od 18 članova podnijelo ostavke. Objava dobitnika morala je prvi put u 70 godina biti odgođena jer je institucija ostala bez kvoruma.

Ovo godine bit će dodijeljene nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu a uz svaku ide zlatna medalja i devet milijuna kruna (830.000 eura).

Osim ako je “dobitnik ili dobitnici” ne odbiju jer je smatraju kompromitiranom, upozorila je Madelaine Levy, književna kritičarka švedskog dnevnika Svenska Dagbladet.

Svake godine književni krugovi prepuni su nagađanja koja su često više odraz vlastitih želja nego stvaran uvid u sklonost Akademije.prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?