Što siva tvar i lezije znače kada je u pitanju MS

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Postoje dvije vrste moždane tvari
Mozak se sastoji od dva tipa tkiva: sive tvari, gdje počinju komunikacijski signali, i bijele tvari koja prenosi poruke iz jednog područja u drugo. Lezije multiple skleroze javljaju se u oba ova područja i mogu dovesti do simptoma koje doživljavate.
 
Što trenutno znamo o ulozi sive tvari
Već dugi niz godina istraživači su se usredotočili prvenstveno na bijelu tvar kada je riječ o MS-u. I dok je bijela tvar važna (oko 95% svih MS lezija se događa upravo tamo), nedavna istraživanja su otkrila da lezije i smanjenje sive tvari (također poznat kao gubitak volumena mozga) mogu imati mnogo veći utjecaj na MS nego što se nekada vjerovalo.
Lezije sive tvari mogu se dogoditi rano
Lezije sive tvari mogu započeti vrlo rano u bolesti, čak i prije nego se pojave prvi simptomi.
Napredovanje MS može biti povezano s lezijama sive tvari
Promjene u sivoj tvari, kao što su one promjene uzrokovane lezijama, mogu biti više povezane s smanjenjem fizičke sposobnosti i kognitivnih promjena (kao što su pogoršanje memorije, poteškoće s koncentracijom ili problemom razmišljanja o pravoj riječi) nego lezije bijele tvari.
Gubitak karte sive tvari
Smanjenje količine sive tvari može nam pomoći u predviđanju dugotrajne invalidnosti
Kako starimo, svi mi prirodno gubimo volumen mozga. Za ljude s MS to se može dogoditi znatno brže. To je zbog toga što lezije u sivoj i bijeloj tvari mogu postati ožiljak, što uzrokuje smanjenje volumena mozga. Smanjenje volumena sive tvari snažan je prediktor dugoročnih problema s tjelesnim invaliditetom i kognitivnih problema kod MS-a.

Lezije se mogu mijenjati tijekom vremena

Lezije često napreduju tijekom vremena. Zato je njihovo rano identificiranje i njihovo redovito praćenje, važni. Ovaj se napredak prati pomoću MRI skeniranja.
Lezije počinju kao upala.
To se naziva gadolinij. Kada se radi MR u tijelo se ubrizgava tekuća boja kako bi se na MR snimci vidjela područja upale.
Ako upala ustraje, to može dovesti do novih lezija ili uzrokovati razvoj i povećanje postojećih lezija.
One se pojavljuju se kao “svijetle bijele točke” na MRu.
Tijekom vremena lezije mogu sazrijeti – postajući trajni ožiljci na mozgu.
Pojavljuju se kao tamna područja ili “crne rupe” na MRu.

Kako se mozak može prilagoditi oštećenjima od lezija?

Kada dođe do oštećenja mozga, zahvaćena područja više ne mogu pravilno funkcionirati. Međutim, druga područja mogu ućiti i izvršiti zadatke koje taj dio mozga više ne može. Ova nevjerojatna sposobnost prilagodbe naziva se “neurološka rezerva”.
Neurološka rezerva može spriječiti da rano doživite simptome MS-a. Međutim, ni ta sposobnost ne traje vječno. Važno je donositi odluke o zdravom načinu života kako biste zadržali neurološke rezerve koliko god možete. Ove promjene su ključni dio očuvanja vašeg mozga i njegove funkcije.

Saznate sve što možete o oštećenjima mozga u bijeloj i sivoj tvari

Lezije se mogu pojaviti u bijeloj tvari i sivoj tvari u mozgu
One ometaju sposobnost mozga da komunicira iz jednog dijela mozga u drugi i sa ostatkom tijela
Ovi poremećaji u komunikaciji, uzrokovani lezijama, mogu dovesti do MS simptoma i relapsa
Nedavno su identificirane lezije sive tvari koje su usko povezane s kognitivnim i fizičkim promjenama koje su povezane s MS. Kognitivne promjene uzrokovane MS-om mogu uključivati pogoršanje pamćenja, poteškoće u koncentraciji ili probleme kod razmišljanja i pronalasku prave riječi kod govora.
Svakako pitajte svog neurologa o lezijama koje se javljaju u ta oba područja.
Ivan Novak
Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave