Neki vide da smo slomljeni

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Slomio sam majčinu najdražu vazu kad sam imao otprilike desetak godina. Sjećam se tog trenutka kada je pala na pod. Bilo je to kao da se sve događa u usporenom filmu. Očajnički sam pokušao uhvatiti to, ali ruke mi nisu bile ni dovoljno brze, niti spretne.
To čudo je ležao ispred mene na podu u četiri slomljena komada. Srce mi se spustilo u pete. Sve o čemu sam mogao razmišljati u tom trenu bila je moja mama koja je otkrila razbijenu vazu i prezirala me i ljutila se,rastužila se. Znao sam da nisam trebao biti tamo, na prvom mjestu, ali htjela sam se igrati rock zvijezde i glumatao kao da sviram gitaru ispred ogledala i skakao po krevetu, mislio sam da se mogu ušunjati i igrati prerušiti se u scensku odjeću bez da se to nekako sazna. Sigurno će se to sada saznati. Oblio me hladan znoj.
Dok sam gledao u te komade sjetio sam se kad je moja mama koristila super ljepilo kako bi fiksirala ruku na nekoj ružnoj porculanskoj figurici, pa sam odlučila da ću i ja učiniti istu stvar da ispravim svoju grešku. I ja sam se prilično dobro snašao u tome. Na vanjskoj strani vaze bilo je nekoliko kapljica ljepila, ali uglavnom, niste mogli reći iz daleka da je čak i bila ikada slomljena.
Pažljivo sam postavio vazu natrag tamo gdje je uvijek bila i molilo se da se to ne otkrije. Kasnije tog dana, krivnja je rasla u meni. Nisam mogao podnijeti pomisao da više niti ne pokušavam sakriti nešto u čemu sam pogriješio. To je me izjedalo svakom minutom koja je prolazila. Znao sam što trebam učiniti pa sam ušao u kuhinju u kojoj je mama kuhala i priznao joj cijelu stvar. Kažnjen jesam, ali krivnje više nije bilo i opet sam mogao slobodno disati.
Do danas, moja mama ima tu slomljenu vazu. U stvari imala je.Najkomičnije je što ju je odnijela moja bivša supruga, naravno bez pitanja, jer uopće nije niti vidjela da je slomljena.Većina ljudi istina, nikada ne bi primijetila pukotine, ali oni su ipak tu. Ako je držite tik do izvora svjetla ili je pokušavate iz nekog razloga napuniti vodom, možete vidjeti sve te nesavršenosti i pogreške koje sam napravio dok sam je pokušavao zalijepiti u panici. Ono što je nekada bilo slomljeno, bilo je sada još ljepše s pukotinama i sušenim ljepilom, jer sada je ta vaza imala što za ispričati.
Neki misle da sam slomljen. Gledaju moju prošlost, u pa čak i u tu činjenicu da sada živim sa multiplom , i čini mi se da oni gledaju u pukotine i nesavršenosti. I vrlo vjerojatno to se jasno vidi kad me držite blizu svjetla i pomno gledate u mene. Možda ćete tada doista vidjeti sva moja slomljena mjesta … ali, vidjet ćete i ono što me čini takvim kakav jesam, jer u tim pukotinama su priče o prevladavanju svih nedaća koje su me zadesile u životu i moju transformaciju u nekakvu drugu osobu, .
Zbog tih nesavršenosti, ja sam ono što sam sada … slomljeni komadići su tu i sve ostalo je ovdje, na svom mjestu. Svjetlost prolazi kroz mnogo pukotina. Ti moji ožiljci govore moju priču. Moji ožiljci od MS-a možda su nevidljivi ljudima, ali njihovi učinci su stvarni dok se borim da nekako prođem kroz dan. Možda neću moći samostalno hodati više od nekoliko koraka, i sutra, možda neću moći bez borbe popraviti plahte na krevetu , možda neću moći držati svoju šalicu kave ujutro, bez korištenja obje ruke … ali nastavljam se boriti sa tim problemima. Guram nekako dalje. Nastavljam dalje, moram. Ponekad kroz more suza, ali nastavljam dalje.
Imate svi vi svoja slomljena mjesta i pukotine. Vaše pogreške i boli su sada postale sasvim stvarne, kao i vaše osobe, ali takva je i vaša ljepota. Neka vaša ljepota blista kroz vas i neka vaša priča bude inspirativna za druge. To što imate pukotine ne znači više niste od koristi.. Niste slomljeni … vi ste puni života, ljubavi, sjaja i ljepote. Pustite nekase te stvari slobodno izliju iz vas.
Priča o vašim ožiljcima možda je upravo ono što netko treba čuti kako bi nastavio dalje.
Kao i uvijek…
Budite jaki !

 

Ivan Novak

 

tag: ms, multiplaskleroza

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?