Stav predsjedničke kandidatkinje Katarine Peović o umirovljenicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Katarina Peović je doktorica znanosti te izvanredna profesorica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, a uz to i predsjednička kandidatkinja Radničke fronte.

Nedugo je na intervjuu na temu umirovljenika i mirovinskog sustava kazala kako smatra da život umirovljenika daje najvjerniju sliku našeg današnjeg društva. Porazna je činjenica kako su u bivšem sistemu mirovine iznosile čak 70 posto prosječne plaće dok su danas manje od 39 posto. Što se u statističkim podacima prikazuje kako je svaki treći hrvatski umirovljenik siromašan, dok čak više od 180.000 umirovljenika prima mirovinu maju od 1.000 kuna.

Peović je primjetila i srazmjer povlaštenih mirovina i mirovina ostalih umirovljenika:
„Prosječna braniteljska mirovina iznosi oko 5.600 kuna, a ona „običnog” umirovljenika tek oko 2.300 kuna. Među „običnim“ umirovljenicima mirovinu veću od 8.000 na 1,1 milijun ima tek oko 3.600 umirovljenika, dok u populaciji od 70.000 veterana domovinskog rata ima njih preko 11.000. Kako ove brojke više nikoga ne šokiraju – možda bismo se svi mogli osvrnuti oko sebe i pogledati istini u lice – svaki treći umirovljenik kojeg ćemo susresti je na rubu siromaštva. To znači da su to gladni, bolesni, zanemareni ljudi kojima društvo poručuje da ih ne treba nakon što su, većina njih, radni vijek pošteno odradili, ali u jednoj normalnijoj i humanijoj sredini nego što je ova naša danas.”

Vjeruje kako jedino korijenita promjena sustava može doći do poboljšanja uvjeta kako za umirovljenike, tako i za mlade radnike koji iseljavalju iz zemlje. Smatra kako se pojedine interesne skupine raznim mjerama štednje i reforme sve više okomljavaju na posljednje socijalne stupove države, čime je došlo do toga da su zdravstvo, krov nad glavom i hrana postali luksuz umjesto osnovnih nužnih uvjeta života.

„Korjenite promjene znače promjene prema viziji demokratskog socijalizma 21. stoljeća koji omogućava da se privredna djelatnost odvija u korist zadovoljavanja potreba većine a ne bogate manjine, ona uključuje neposredne mjere poput zaštite domaće industrije, državnog intervencionizma, industrijskih politika, radikalne egalitarnosti raspodjele prema radu stvorenog društvenog proizvoda i prema potrebama, a ne prema vlasništvu, demokratizaciju planiranja i odlučivanja o tome što, kako i za koga će se proizvoditi.“
Također osuđuje Vladu kako ne štiti poduzeća od društvenog značaja već se usredotočuje na privatizaciju koja izravno uništava domaću proizvodnju pritom se oslanjajući na turizam kao slamku spasa. S obzirom da je turizam 20 postotni udio u BDP-u, samo jedna ili dvije loše sezone su dovoljne da ugroze mirovinski sustav.

Ideologija koju bi Peović provodila kada bi bila izabrana za predsjednicu najbolje je izjašnjena u njenim vlastitim riječima:
„Demokratski socijalizam 21. stoljeća je vizija društva i demokratičniji način odlučivanja o tome što, kako i za koga ćemo proizvoditi – to je politika protiv društva u kojem se ekonomska djelatnost odvija u korist manjine. Samo korjenite promjene mogu mijenjati život umirovljenika nabolje. Umirovljenici vrlo dobro znaju što su u svojem radnom vijeku stvorili u jugoslavenskom pokušaju građenja nekapitalističkog društva, koji je usprkos manama i kontradikcijama jedini period u kojem smo rapidno smanjivali zaostatak za najrazvijenijima.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave