SOLIDARNOST MAKEDONSKIH UMIROVLJENIKA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Savez udruga umirovljenika Makedonije donirao je pomoć petrinjskim umirovljenicima. Ova odluka izraz je solidarnosti i gesta suosjećanja s umirovljenicima iz Hrvatske pogođenih posljedicama potresa. Makedonski umirovljenici dobro se sjećaju pomoći i humanosti iz Hrvatske kada je glavni grad Makedonije pogodio katastrofalni potres.

Savez udruga umirovljenika Makedonije je asocijacija koja ima 53 udruge kao samostalne pravne subjekte u koje je učlanjeno oko 270.000 umirovljenika. Jedan od najvažnijih ciljeva i aktivnosti su i humanitarne aktivnosti u redovnim i izvanrednim životnim uvjetima. Imajući na umu da se u životu svaka osoba, pa i umirovljenik, može suočiti s problemima kada im je ruka pomoći dobrodošla. Polazeći od načela “Pomozimo jedni drugima” Izvršni odbor Saveza na sjednici održanoj 30. 12. 2020. „odlučio je donirati 100.000 denara“ (12.300 kuna) petrinjskim umirovljenicima pogođenim potresom u Hrvatskoj. Ova odluka izraz je solidarnosti i gesta suosjećanja s umirovljenicima iz Hrvatske pogođenih posljedicama potresa. Makedonski umirovljenici dobro se sjećaju pomoći i humanosti iz Hrvatske kada je glavni grad Makedonije pogodio katastrofalni potres.

Važno je podsjetiti da je 2011. godine između Matice umirovljenika Hrvatske i Saveza udruga umirovljenika Makedonije potpisan Sporazum o suradnji, koji je u svoje odredbe uključio međusobnu suradnju i razmjenu iskustava u zalaganju za prava i bolji položaj umirovljenika i starijih osoba. Dvije strane su se također dogovorile da će biti informirane o položaju umirovljenika u njihovom mirovinskom sustavu, zdravstvenom osiguranju i o tome kako funkcioniraju domovi umirovljenika ili skrb o starijim osobama. Posebno je važno da ovaj sporazum ima za cilj razvijanje prijateljskih odnosa kroz suradnju umirovljeničkih udruga uključivanjem interesa i brige za makedonske ili hrvatske umirovljenike koji žive u jednoj ili drugoj zemlji.

S obzirom da je prošlo dosta vremena od potpisivanja Sporazuma o suradnji, vrijeme je da se u okviru međunarodne suradnje obnovi sadržaj sporazuma u jačanju suradnje u sadašnjem vremenu našeg postojanja.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?