PROLJEĆE I LJETO U GRADSKOJ MATICI UMIROVLJENIKA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Proljeće i ljeto u Matici umirovljenika Đakovo bilo je živo, obilježeno raznim događajima koje smo ili sami organizirali ili u okviru manifestacija i događanja u gradu zajedno s drugim udrugama sudjelovali.

Održano je niz radionica od kojih je prva bila o dobrobiti meda s kušanjem medenih kolačića. Upoznali smo kako funkcionira složeni pčelinji svijet i kako nastaje konačni proizvod med, te dobili recept za fine medenjake i medenu rakiju, a medene kolačiće smo napravili i kušali s čajem od bazge.

Nakon toga imali smo radionicu pod nazivamo “Poznajemo li bazgu”. Opet smo se družili, a bilo je i raznih recepata, te smo, kušali liker i sok od bazge, popili čaj od cvijeta bazge i pohovali bazgin cvijet u smjesi s okusom piva. Sve je na- ravno bilo vrlo ukusno tako da smo svi uživali.

Još jedna kreativna radionica privukla je veći broj sudionika, a radilo se o dekupaž tehnici – slika kao suvenir s motivima Đakova. Svi smo se složili da ćemo ovo ponoviti. Bilo je zaista inspirativno i lijepo nešto novo naučiti, čak i za nas koji nismo držali kist u ruci od osnovne škole.

Naše vrijedne šetalice s nordijskim štapovima sastaju se svake srijede u šest popodne u velikom parku. Prvo malo zagrijavanja uz tjelovježbu, a potom nekoliko krugova parkom. Uvijek im je zabavno.

Prva u nizu slikarska radionica održana je na temu osnovne slikarske tehnike crtanja. Zahvaljujući prihvaćenom projektu od strane Grada Đakova, Udruga slikara Đakovštine “Suncokret”, zajedno s Maticom umirovljenika, upriličila je prvi susret zainteresiranih umirovljenika sa članovima Udruge slikara koji su poučili osnovama tehnike crtanja, olovkom.

Radionice se nastavljaju u jesen na temu akvarela i pastela.

Atmosfera je bila zaigrana i radna.

I ove godine 25 članova naše udruge posjetilo je lječilišni centar Bizovac u šestom i osmom mjesecu, te uz kupanje u toploj, ljekovitoj vodi uz odmor i druženje proveli desetak dana. 

Članovi udruge „Grupa građana” Nefreteta Zekić Eberhardt i Tomislav Levak održali su predavanje na temu medijske pismenosti. U okviru predavanja prisutnima su podijeljeni prigodni tiskan i materijali s pojmovima i pojavama iz domene medijske pismenosti i kritičkog vrednovanja medijskih sadržaja i fenomena.

A konačno smo imali i pravu, pravcatu feštu, druženje i ručak uz glazbu naših veselih članova u pansionu Budimir. Bili smo sretni jer je to prva zabava nakon dužeg vremena zatvorenosti. Prezentirani su događaji i izleti koji slijede i koje rukovodstvo udruge namjerava realizirati. Bilo je pjesme, recitacija, šala i puuno glazbe i plesa.

Članovi su pozvani na suradnju s udrugom za psihosocijalnu pomoć Amadea, te je u organizaciji Gradske knjižnice održan koncert “Između dva svijeta” portugalska i hrvatska glazba na gitari u subotu  u prekrasnom paviljonu.

Članovi Matice i udruge Svjetlost u okviru manifestacije Đakovačko ljeto bili su sudionici radionice za salvet tehniku i izradu cvijeća u kući Reichman, gdje je predsjednica Željka Balić prigodno opisala rad udruge, njene djelatnosti i buduće planove.

Nadalje 21. Kolovoza, pod pokroviteljstvom udruge za promicanje urbane kulture Arla, održan je piknik u Strossmayerovom perivoju, gdje se Matica umirovljenika Đakovo predstavila sa satom nordijskog hodanja i satom rekreativnog vježbanja s elementima joge.

Izlet posvećen rijeci Dunavu upriličili smo kad smo obišli Aljmaš, Erdut, Dalj i na kraju osječku Tvrđu. Unatoč mokrim nogama i kišobranima nas 77 krenulo je put najvećeg marijanskog svetišta naše biskupije, Gospe od utočišta u Aljmašu. A tamo smo dočekani crkvenim zvonima, duhovnim sadržajima prožeti i okrijepljeni poslušali zanimljivu priču župnika i upravitelja svetišta. Neki su prošli križni put, neki su prošetali do kalvarije ili Gospinog bunarića, a odabrane su i uspomene u suvenirnici.

Nakon odlaska vinskom cestom pokraj erdutske vinarije do erdutske kule slikamo se za uspomenu s velikim i moćnim Dunavom iza leđa.

U Dalju posjećujemo svemirsku sobu, kulturno zavičajnog centra Milutina Milankovića, fizičara i astronoma svjetskog glasa koju je nam je vrlo stručno i sažeto prezentirao upravitelj Centra.

Nakon toga u restoranu Stari Mlin ručamo i zabavljamo se, uz prekrasan pogled na Dunav i njegove obale. Oni vrijedni mogli su i prošetati. Nastavili smo put Osijeka, točnije Tvrđe, hodali kamenim pločnicima iz davnog doba, slikamo se kod Spomenika kugi, a neki posjećuju i Muzej Slavonije.

Oko 18 sati završili smo kratko putovanje po našem zavičaju te stigli u naše lijepo Đakovo uz dobru pjesmu i šale u autobusu.(Hul)

Piše: Željka Balić

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?