PROLJEĆE I LJETO U GRADSKOJ MATICI UMIROVLJENIKA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Proljeće i ljeto u Matici umirovljenika Đakovo bilo je živo, obilježeno raznim događajima koje smo ili sami organizirali ili u okviru manifestacija i događanja u gradu zajedno s drugim udrugama sudjelovali.

Održano je niz radionica od kojih je prva bila o dobrobiti meda s kušanjem medenih kolačića. Upoznali smo kako funkcionira složeni pčelinji svijet i kako nastaje konačni proizvod med, te dobili recept za fine medenjake i medenu rakiju, a medene kolačiće smo napravili i kušali s čajem od bazge.

Nakon toga imali smo radionicu pod nazivamo “Poznajemo li bazgu”. Opet smo se družili, a bilo je i raznih recepata, te smo, kušali liker i sok od bazge, popili čaj od cvijeta bazge i pohovali bazgin cvijet u smjesi s okusom piva. Sve je na- ravno bilo vrlo ukusno tako da smo svi uživali.

Još jedna kreativna radionica privukla je veći broj sudionika, a radilo se o dekupaž tehnici – slika kao suvenir s motivima Đakova. Svi smo se složili da ćemo ovo ponoviti. Bilo je zaista inspirativno i lijepo nešto novo naučiti, čak i za nas koji nismo držali kist u ruci od osnovne škole.

Naše vrijedne šetalice s nordijskim štapovima sastaju se svake srijede u šest popodne u velikom parku. Prvo malo zagrijavanja uz tjelovježbu, a potom nekoliko krugova parkom. Uvijek im je zabavno.

Prva u nizu slikarska radionica održana je na temu osnovne slikarske tehnike crtanja. Zahvaljujući prihvaćenom projektu od strane Grada Đakova, Udruga slikara Đakovštine “Suncokret”, zajedno s Maticom umirovljenika, upriličila je prvi susret zainteresiranih umirovljenika sa članovima Udruge slikara koji su poučili osnovama tehnike crtanja, olovkom.

Radionice se nastavljaju u jesen na temu akvarela i pastela.

Atmosfera je bila zaigrana i radna.

I ove godine 25 članova naše udruge posjetilo je lječilišni centar Bizovac u šestom i osmom mjesecu, te uz kupanje u toploj, ljekovitoj vodi uz odmor i druženje proveli desetak dana. 

Članovi udruge „Grupa građana” Nefreteta Zekić Eberhardt i Tomislav Levak održali su predavanje na temu medijske pismenosti. U okviru predavanja prisutnima su podijeljeni prigodni tiskan i materijali s pojmovima i pojavama iz domene medijske pismenosti i kritičkog vrednovanja medijskih sadržaja i fenomena.

A konačno smo imali i pravu, pravcatu feštu, druženje i ručak uz glazbu naših veselih članova u pansionu Budimir. Bili smo sretni jer je to prva zabava nakon dužeg vremena zatvorenosti. Prezentirani su događaji i izleti koji slijede i koje rukovodstvo udruge namjerava realizirati. Bilo je pjesme, recitacija, šala i puuno glazbe i plesa.

Članovi su pozvani na suradnju s udrugom za psihosocijalnu pomoć Amadea, te je u organizaciji Gradske knjižnice održan koncert “Između dva svijeta” portugalska i hrvatska glazba na gitari u subotu  u prekrasnom paviljonu.

Članovi Matice i udruge Svjetlost u okviru manifestacije Đakovačko ljeto bili su sudionici radionice za salvet tehniku i izradu cvijeća u kući Reichman, gdje je predsjednica Željka Balić prigodno opisala rad udruge, njene djelatnosti i buduće planove.

Nadalje 21. Kolovoza, pod pokroviteljstvom udruge za promicanje urbane kulture Arla, održan je piknik u Strossmayerovom perivoju, gdje se Matica umirovljenika Đakovo predstavila sa satom nordijskog hodanja i satom rekreativnog vježbanja s elementima joge.

Izlet posvećen rijeci Dunavu upriličili smo kad smo obišli Aljmaš, Erdut, Dalj i na kraju osječku Tvrđu. Unatoč mokrim nogama i kišobranima nas 77 krenulo je put najvećeg marijanskog svetišta naše biskupije, Gospe od utočišta u Aljmašu. A tamo smo dočekani crkvenim zvonima, duhovnim sadržajima prožeti i okrijepljeni poslušali zanimljivu priču župnika i upravitelja svetišta. Neki su prošli križni put, neki su prošetali do kalvarije ili Gospinog bunarića, a odabrane su i uspomene u suvenirnici.

Nakon odlaska vinskom cestom pokraj erdutske vinarije do erdutske kule slikamo se za uspomenu s velikim i moćnim Dunavom iza leđa.

U Dalju posjećujemo svemirsku sobu, kulturno zavičajnog centra Milutina Milankovića, fizičara i astronoma svjetskog glasa koju je nam je vrlo stručno i sažeto prezentirao upravitelj Centra.

Nakon toga u restoranu Stari Mlin ručamo i zabavljamo se, uz prekrasan pogled na Dunav i njegove obale. Oni vrijedni mogli su i prošetati. Nastavili smo put Osijeka, točnije Tvrđe, hodali kamenim pločnicima iz davnog doba, slikamo se kod Spomenika kugi, a neki posjećuju i Muzej Slavonije.

Oko 18 sati završili smo kratko putovanje po našem zavičaju te stigli u naše lijepo Đakovo uz dobru pjesmu i šale u autobusu.(Hul)

Piše: Željka Balić

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?