ŠOKANTNO- PRIJEVARA MIROVINSKOG OSIGURANJA! Mirovina za dijete od 60 godina

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

PRIJEVARA MIROVINSKOG OSIGURANJA

 

Mirovina za dijete od 60 godina

 

     Ponukan sve učestalijim slučajevima nezakonitog ostvarivanja mirovine, Sindikat umirovljenika Hrvatske je  podnio prijedlog za pokretanje postupka provjere osnovanosti i ispravnosti rješenja o pravu na mirovinu L.V. iz Prvić Šepurine, jer je isti iza svog oca pok. A.V. ostvario obiteljsku mirovinu s isplatom zaostataka.

 

Sin je tvrdio kako ga je otac cijeli život uzdržavao, iako je zapravo veći dio života radio na crno, a dijelom i regi­strirano, no formalno udovoljava uvjetima da je živio u zajedničkom kućanstvu s roditeljem te da nema dovoljno vlastitih prihoda za uzdržavanje.

 

U ovom slučaju je najspornije što je taj isti sin potpisao s ocem ugovor o dosmrtnom uzdržavanju za vlasništvo ogromne obiteljske kuće blizu mora, što, dakle, znači da je sin uzdržavao oca, a ne otac sina.

HZMO – sin opravdano stekao mirovinu

     Međutim, Ured za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor HZMO-a zaključuje u svojem odgovoru od 29. travnja 2020. kako je prema Zakonu o mirovinskom osiguranju otac uzdržavao sina pa je ovaj s tog osnova opravdano stekao obiteljsku mirovinu.

 

K tome, navode, za razdoblje „od 2013. do 2018. nije utvrđen vlastiti prihod sina koji bi premašio dozvoljenu svotu prihoda”.

 

No, nitko ne postavlja pitanje imovinske vrijednosti stečene temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju i činjenicu da u trenutku smrti oca sin je prema tom ugovoru uzdržavao oca, a ne otac sina, što bi bilo preduvjetom za stjecanje mirovine kao „dijete od 60 godina”.

Ovo je samo još jedan primjer legalizirane i tolerirane prijevare dosmrtnim ugovorima, u ovom slučaju čak i javnih ustanova.

 

Budući da je poznato da se u praksi nerijetko pokušava zaobići zakon na razne načine, ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju potencijalno bi moglo rezultirati povećanim sklapanjem ugovora o darovanju.

Nesavjesnih i zlonamjernih davatelja uzdržavanja će uvijek biti, a oni pošteni, kojih je srećom ipak više, ostat će uskraćeni za stjecanje imovine uz istovremeni osjećaj kakve-takve zaštitne klauzule koju primatelju uzdržavanja daje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Više o dosmrtnom ugovoru

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica