Predstavlja li ugovor o dosmrtnom uzdržavanju opasnost za umirovljenike?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju mlađi je brat starijeg i daleko popularnijeg ugovora o doživotnom uzdržavanju. Iako kao pravno pravilo na ovim područjima potječe još iz vremena Austrijskog građanskog zakonika, u službeno hrvatsko zakonodavstvo ušao je tek 2006. godine.

Bitne su razlike u posljedicama koje nastaju sklapanjem ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Doista se radi o ugovorima s jako sličnim nazivima pa ih stoga mnogi ne razlikuju, ali među njima postoji jedna jako važna razlika– kod doživotnog uzdržavanja imovina se prenosi na davatelja uzdržavanja u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, dok se kod dosmrtnog uzdržavanja prijenos imovine odvija odmah kod sklapanja ugovora, odnosno prije smrti primatelja uzdržavanja.

Iz položaja osoba starije životne dobi koje su u većini slučajeva primatelji uzdržavanja to bi značilo da sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju prestaju biti vlasnici svoje imovine koja prelazi u vlasništvo druge ugovorne strane. U Sindikatu umirovljenika Hrvatske upozoravaju da je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju alat kojim se često služe „lovci na nekretnine“ i na taj način dolaze do lake i brze zarade, zanemarujući pritom potrebe primatelja uzdržavanja. Još je lošije po pitanju primatelja uzdržavanja ukoliko je takav nesavjestan davatelj uzdržavanja član njegove obitelji ili najbliže rodbine. Stoga se zalažu za povećanje zaštite starijih osoba i potpuno ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Međutim, trenutno je ovaj ugovor i dalje sastavni dio pozitivno pravnih propisa te je prije svega potrebno raditi na podizanju svijesti građana i upoznavanju s njihovim pravima i obvezama. Neposredni sudionik prilikom sklapanja ugovora o dosmrtnom, a jednako tako i doživotnom uzdržavanju, je javni bilježnik. On će kao ovlaštena osoba za potvrđivanje (solemniziranje) ugovora prije nego što potpišu ugovor, ugovarateljima pročitati ugovor i upozoriti ih na njegove posljedice. Javni bilježnik je u svakom slučaju dobro upoznat sa svim detaljima u svezi ugovora te se ni u kom slučaju nemojte ustručavati od njega zatražiti jasnije obrazloženje. Ukoliko i nadalje nećete biti sigurni u sve ono što biste trebali potpisati, najbolje je da odgodite potpisivanje i potražite savjet odvjetnika ili pravnog stručnjaka u pravnom savjetovalištu.

S druge strane, ugovor o dosmrtnom uzdržavanju kao dvostrano obvezni ugovor pruža vam viši stupanj osiguranja u odnosu na ugovor o darovanju. U praksi i nadalje postoji velik broj slučajeva prijenosa nekretnina putem ugovora o darovanju koji obdarenika ne obvezuje na nikakvu protuuslugu, a darovatelja praktički ostavlja bez ikakve zaštite. Iako je i takav ugovor načelno moguće opozvati zbog grube nezahvalnosti obdarenika, tome će u pravilu prethoditi dugotrajan i mukotrpan sudski proces. Budući da je poznato da se u praksi nerijetko pokušava zaobići zakon na razne načine, ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju potencijalno bi moglo rezultirati povećanim sklapanjem ugovora o darovanju.

Nesavjesnih i zlonamjernih davatelja uzdržavanja će uvijek biti, a oni pošteni, kojih je srećom ipak više, ostat će uskraćeni za stjecanje imovine uz istovremeni osjećaj kakve-takve zaštitne klauzule koju primatelju uzdržavanja daje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

 

 

 

 

 

 

MAJA JURIĆ, MAG. IUR., TREĆA DOB

 

ZA SVA PRAVNA PITANJA JAVITE NAM SE NA UREDNISTVO@TRECADOB.COM

 

VIJESTI

Mozak možete sačuvati od demencije. Pogledajte kako

Mladi i stariji zajedno u staračkom domu

9 dobrobiti planinarenja

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

KADA KREĆE ZASTARA?

KADA NASTUPA ZASTARA?   Kada nastupa zastara Pravni institut zastare reguliran je Zakonom o

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?