Šokantne priče se nizaju. Građani su vrlo ljuti : “Tko će sad preuzeti odgovornost za smrt čovjeka?”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Kad bismo govorili o trenutnoj procjeni učinaka propisa odnosno rada zdravstvenog sistema, mogli bismo pisati veoma naširoko ili kako nas je volja jer se trenutno  u Hrvatskoj upravo tako, na jedan, u najmanje ruku neobičan način odnosi cijeli zdravstveni sustav prema svojim  građanima a gdje nitko nezna, tko pije a tko plaća, dok ovi treći pate a četvrti umiru. Mi ćemo se upravo zato usmjeriti na reakcije građana i stvarnih iskustvenih podataka koje su trenutno vrlo zabrinjavajući. 

 

Naime,  na organizaciju i rad kompletnog zdravstvenog sustava utječe veliki broj zakona i pravilnika koji su doneseni od strane mnogih  ministarstava,  od ministarstva rada, socijalne skrbi, prometa, sporta isl. sa nekakvom svrhom održivog i sigurnosnog djelovanja a trenutno  po cijelom tom sistemu ne funkcionira ništa za one koji se nalaze u situaciji da trebaju zdravstvenu skrb na ovaj ili onaj način.  U praksi možemo vidjeti da su donesene  mjere koje su trenutno u najmanju ruku diskriminatorne po građane,  vrlo neorganizirane i pritom nitko ne odgovara.  Sve te mjere u zadnje vrijeme dovedene su i pod pitanje i Ustavnog suda. No, još uvijek, to vrlo opasno, po život, pitanje  nije rješeno pa čak se niti o tome niti dovoljno ako  i uopće,  ne raspravlja i u tome leži najveći problem našim građanima. 
Što se zapravo događa? Palijativna skrb  – ne radi, bolnice – ne rade, zubari –  ne rade, pedijatri – ne rade, mnogi su u bolovima, ima i  onih koji umiru, a na sprovod nemožete nikome. Primaju se samo onkološki bolesnici a otkazuju se vaskularni pregledi, papa testovi, uzv dojki i mamografije, pregled madeža, neke operacije.

 

PROČITAJTE:

ŠTO SE TO UPRAVO DOGAĐA SA ZDRAVSTVENIM SUSTAVOM U HRVATSKOJ!

 

Preglede koji su zakazani, neće vam javiti za drugi termin i sada ako ste starija osoba i dođete na zakazan pregled, poslati će vas kući. Bez obzira što su vam dužni javiti da netrebate doći, jer, eto: ” Neznaju zašto vam to nisu javili. Neznamo što bi vam rekli”,  prema riječima jedne medicinske sestre iz Opće bolnice Pula, gdje je umirovljenica S.K. (podaci poznati redakciji) trebala doći na pregled. Mnogi se niti nejavljaju na telefon.
Za mnoga rješenja nude se antibiotici od kojih se stanje može dodatno pogoršati i možete umrijeti.   Svakako ako bolujete od Covida 19 onda će vas primiti ali samo ako su u instituciji dobro opremljeni.
Dakle, ovdje nema čega nema i vrlo je teško postaviti jedno pravo pitanje.  Što to guši sadašnji sustav i čini ga tromim i sve manje učinkovitim i to već u vrijeme kada smo imali tek nekoliko zaraženih?  Možda je najbolje osvrnuti se na reakcije naših građana koji su vrlo ljuti i postaviti samo jedno: “Tko će sad preuzeti odgovornost za smrt čovjeka?”
Naši čitatelji su napisali brojne komentare na račun Hrvatskog zdravstvenog sustava koji ovih dana očito ne radi po principu opće zdravstvene zaštite prema svakom građaninu, štoviše mnogi su u strahu za svoj život, za svoje zdravlje i pitaju se koliko je to ispravno. 

 

Evo izdvojenih samo nekoliko priča i reakcija čitatelja:

V. B. Selekcija. . .treba se rješiti starijih koji su punili fondove !

 

K.D. I tko će sad preuzeti odgovornost za smrt čovjeka? Što će sada reći stožer civilne zaštite i Supermen Beroš? Kakvu će priču, besramnu laž smisliti da opravda ovaj režirani, kontrolirani kaos. Kako će pred očima javnosti i njegove obitelji reći da je čovjek umro zato što hitna pomoć jednostavno nije htjela doći po njega, što im je primarna obaveza i posao, kakvo može biti opravdanje za tu idiotariju i debilanu. Ako ovo nije ravno ubojstvu, onda ne znam što je. Znači ako čovjek umire od korone onda mora biti objavljeno u svim medijima, a ako umre od nečeg drugog, a pritom je za to direktno odgovoran nefunkcionalan sustav, onda nema veze, umro je, pa šta…?

B.J. Tako se ubija narod. Fino u odijelima. Sramota! Svi zasluzuju medicinsku skrb a ne samo oni koje ova vrla politika odredi! Placamo cijelog života zdravstveno, sad nam se ovo dogadja…. Ali upravo zato smo ovdje da se borimo protiv tog korumpiranog sustava.

 

S.S. Moj tata dobio tešku upalu pluča jedva je disao, došla hitna i ostavili ga kod kuće … propisali mu 3 antibiotika od kojih mu se još jače pogoršalo. Nakon 3 dana mama ponovo zvala hitnu i odvezli ga ali kažu prekasno je stigao u bolnicu …. u subotu je sahranjen eto što rade.

 

I.R. Zabrinjavajuće jako,ne razumljivo,osuđujuće….

 

V.H. Netreba ni Beroša ni stožeraše kriviti,oni samo rade kako im je rečeno,nedaj Bože rata nekog,svi će oni s svojom lovom se sakriti ili u neku drugu državu otići na sigurno a mi ćemo se međusobno mlatiti i ubijati za bolje sutra, kada će se opet pojaviti ovakva ekipa koja će htjeti nametati što im je rečeno da se kaže..Najgore što mediji ih rade “herojima” a isti taj narod koji ih diže lagano pizdi i počeli su mijenjati priču,gospodo vi morate služiti narodu a ne mi vama. Sama činjenica da Beroš i Alemka nisu pripadnici “stožera” znači da se našim pravima mogo poigrati svako s ceste, svaka čast na titulama vašim,ali đaba vam titule ako ste prodali vlastiti narod,isti taj narod će vam suditi

 

S.V. Anesteziološka ambulanta me odbila dva puta zbog korone,pregled mi treba zbog eksrakcije kamenca i vađenja proteze iz bubrega.Nisam jedina koja ima bolove…

 

M.L. Zabranjeno je umiranje i pružanje prve pomoći starijim osobama tribaju ćekati da prođe korona.
Ostale boleštine su zdrave i neće nitko umrit od njih..

T.M. Baka je danas zaprimljena u bolnicu i za nekoliko dana biti će operirana. Situacija se razvijala ovako: Imala je zakazano vrijeme operacije ali su onda uslijedili događaji s Koronom i potres u Zagrebu. Nakon toga iz bolnice nas zovu da se javimo u Ilicu jer Rebro ne može u operacijskoj sali imati operacije zbog nastale štete u potresu. Ilica ( klinika za tumore) nam javlja da je naš slučaj za očnu u Vinogradskoj a Vinogradska da slučaj nije za njih već za Ilicu jer očna ne radi. Ilica opet inzistira da smo za Vinogradsku ali naravno to sve traje jer odgovor na mail ne stiže odmah. Tada smo odlučili da se vraćamo na hitnu jer nju sve više boli i od tada je baka opet u procesu na Rebru. Prvo je dobila terapiju antibioticima jer se pojavila infekcija i od danas je u bolnici na obradi.

 

Z.F. I bolje da ne znate ,meni su uskratili lijek meni po život važan a jedini savjet liječnice bio je ,kupite si a meni umirovljeniku 600 kn je se jako pozna.

 

K.V. Za ovakvo nesto treba odgovarat.Vlada nas postepeno ali sigurno unistava

 

T.N. Pa ista stvar kao i sa djecom. Mole se i bore za nerođenu, a za djecu koja nemaju osnovne zivotne uvjete nikog nije briga. Mad se rodis mozes biti i gladan, zedan,zlostavljan, zanemarivan ali samo se rodi. Tako i ovo, ako nemas covid 19 nemas pravo na zdravstvenu skrb. Jednostavno.

 

Đ.D. Ljudi ce im poumirati od kojekakvih bolesti kojima je pod hitno potrebno ljecenje.

 

D.S. kad bi ja iz samoozolacije trcao sa djetetom na hitnu i da me netko pokusa zaustaviti nokautirao bi ga na licu mjesta i nastavio prema hitnoj.

M.K. Svaki dan su konferencije za novinare ali nitko to pitanje ne postavlja stozeru . Jesu li pitanja unaprijed dogovorena ? Jesmo li mi ostali bez osnovne medicinske zastite ?

 

Smatramo da je bitno pronaći rješenje problema i to što prije. Građani su vrlo rastrojeni, u tjeskobi, patnji, u iščekivanju najgorega.

Slobodnom procjenom možemo tvrditi da bi se kroz uvođenje sigurnosnijih mjera koje bi bile održivije i organiziranije mogle spriječiti tragedije koje se upravo događaju na dnevnoj razini. Vjerujte, građani to pamte i ne zaboravljaju.

 I jedna anegdota za kraj: Nije smisao života čekati da oluja prođe. Smisao života je naučiti kako plesati na kiši.

 

S poštovanjem i nadom u bolju budućnost!

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?