Veliki skandal potresa bolnicu u Sarajevu, otkaz dalo 13 anesteziologa. Morali su lagati o kineskim respiratorima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Prema navodima lokalnih medija izravni povod koji je potaknuo anesteziologe na otkaze je pritisak uprave Kliničkog centra, iz koje su od njih tražili da potpišu pismo kojim opovrgavaju tvrdnje o lošim uvjetima rada na Klinici za anesteziologiju, ali i o tome da su neuporabljivi kineski respiratori koji se tamo koriste na pacijentima s teškim oblicima covid-19.

“Trinaest anesteziologa je dalo otkaze tako da će nakon sedam dana otkaznog roka prestati raditi u Kliničkom centru. I mene kao ministra i vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da nitko neće ostati bez posla jer ne dopuštamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude na to”, kazao je Vranić na sjednici županijske skupštine odgovarajući na pitanja zastupnika koji su tražili pojašnjenje o tome što se zbiva na Kliničkom centru.

Vlada Federacije BiH je za bolnice u tom entitetu prošle godine nabavila stotinu respiratora iz Kine, čija se kvaliteta pokazala problematičnom. Skupina anesteziologa na to je upozorila upravu Kliničkog centra u Sarajevu internim pismom iz ožujka ove godine, koje je ipak dospjelo do medija. Ravnateljica KCUS-a Izetbegović potom je tvrdila kako su te optužbe neutemeljene te da kineski respiratori dobro funkcioniraju.

Međusobne optužbe oko respiratora i nadležnosti u bolnicama štete pacijentima i unose nemir među građane. Od trenutka kada su dopremljeni u Sarajevo ne prestaju rasprave o tome jesu li ovi respiratori (ne)ispravni, koja je njihova osnovna namjena i u kakvim se okolnostima (ne)smiju upotrebljavati.

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Voli li Hrvatska svoje stare?

  Voli li Hrvatska svoje stare?      Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica izabrana je 19. ožujka

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?