Silvano Hrelja prozvao Plenkovića zbog odbijanja cenzusa

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Slika:fotozaslon N1

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, prozvao je jučer na sjednici Sabora premijera Andreja Plenkovića koji je nedavno u medijima rekao kako je „prijatelj i radnika i umirovljenika.“ Hrelja je zamolio Plenkovića da prokomentira tu izjavu, s obzirom da je prijedlog HSU-a o povećanju cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje koji posljednjih 15 godina nije mijenjan a koji je odbijen upravo od strane premijera.

“Rekli ste da korisnici zajamčene minimalne naknade u sustavu socijalne skrbi koji pripadaju kategoriji socijalno ugroženih osoba ostvaruju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna… Izgleda da niste pogledali sadržaj, jer se u sadržaju ovog zakona govori o onome što je vaš ministar Pavić u više navrata obećavao, da će naći rješenje za podizanje cenzusa, jer kod svakog usklađivanja mirovina netko pređe te cenzuse za pet ili deset kuna i izgubi to pravo. Ili dvoje umirovljenika koji žive od jedne mirovine od 3.000 kuna, za njih plaća država policu, a kad jedan umre, onaj preživjeli ima 2.100 kuna i odjednom je bogat i nema više pravo na policu…” rekao je Hrelja na saborskoj sjednici.
Premijer Plenković je odlučio izbjeći izravan odgovor pohvalivši se kako su u mandatu njegove Vlade najniže mirovine porasle „čak“ desetak posto te kako je ostvaren dijalog s predstavnicima Sindikata umirovljenika.

Podsjetimo, prije otprilike dva tjedna došlo je do sraza čelnika HSU-a i SUH-a upravo oko borbe za povećanje cenzusa, što je bio rezultata ostvarivanja dijaloga između SUH-a i Vlade a ponukan trima prosvjedima pred Vladom. I SUH i HSU, iako su imali jednak cilj – povećanje cenzusa, nisu imali zajedničko razumijevanje oko krajnjih iznosa cenzusa. Tako je SUH pristao na minimalno povećanje cenzusa, nominalno gledajući – tek za 61 kunu, dok je HSU odlučio nastaviti s borbom za povećanje tog istog cenzusa.

Nakon tvrdnje premijera Plenkovića kako je dijalog ostvaren sa SUH-om, Hrelja je kazao:
“Mislio sam da se vi zauzimate za parlamentarnu demokraciju i da vam je snaga argumenata bitnija od snage ulice, jer već imate gotov prijedlog zakona koji argumentirano govori koliko su rasle plaće, a koliko nisu rasli cenzusi. Tražili smo polovicu rasta plaća u zadnjih pet godina da se prema tome povećaju cenzusi sa 1.516 kuna na 1.830 kuna za člana obitelji, odnosno 1.939 kuna na 2.340 kuna za samca. To je točno 20,6 posto koliko su rasle plaće u zadnjih 15 godina. No, očito vama odgovara pregovarati za manje novca sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske. E baš to neće ići tako.”

S odlukom o zanemarivanju neformalnog dogovora između predstavnika Vlade i SUH-a, HSU je krenuo s prethodno najavljenim prikupljanjem potpisa na peticiju kojom će tražiti veće cenzuse.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave