SDP-ov program za parlamentarne izbore uključuje povećanje mirovina

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

SDP-ov program za parlamentarne izbore uključuje povećanje mirovina

 

Prošlog petka SDP, predvođen predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, predstavio je u Koprivnici predizborni program za parlamentarne izbore koji nas očekuju za otprilike šest mjeseci.

Program nosi naziv „Ispiši budućnost“, a jedan od značajnijih smjernica programa je upravo plan povećanja mirovina u mirovinskom sustavu, a usto su se dotakli i teme koalicije sa umirovljeničkim strankama.

Bernardić je najavio kak stranka želi osigurati red i stabilnost, što će realizirati kroz program „Ispiši budućnost“.

“Bavit ćemo se reformom pravosuđa i povećanjem plaća i mirovina, jer od ovakvih postojećih milijun ljudi koji primaju mirovinu, ne mogu dostojno živjeti”

“A oni s kojima ćemo pregovarati bit će Hrvatska stranka umirovljenika, Stranka umirovljenika, HSS, Anka Mrak Taritaš, IDS i svi drugi s kojima u vrijednosnom smislu nemamo razmimoilaženja”, najavio je Bernardić.

Iz SDP-a smatraju kako je rast mirovina nužan za hrvatske umirovljenike, te kako udio mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75 posto, za razliku od sadašnjih, sramotnih, 37 posto.  Pritom će prednost u povećanju mirovina imati socijalno ugroženi umirovljenici sa punim radnim stažem.

“U sljedeću kampanju idemo i s jasnom porukom da je položaj više od milijun naših umirovljenika neodrživ. Uz redovito usklađivanje, mirovine moraju rasti kako bi se održao i s vremenom povećao njihov odnos prema prosječnoj plaći. Sadašnjih 37% je sramotno malo. Prioritet u povećanju mirovina imat će socijalno najugroženiji i umirovljenici koji su radničke mirovine stekli tako što su ostvarili puni radni staž. Udjel njihovih mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75 posto”, izjavio je predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a, Branko Grčić.

U SDP-ovom planu i programu navedeno je 8 točaka koje su namijenjene poboljšanju financijske i društvene pozicije hrvatskih umirovljenika.

  • povećanje iznosa minimalne plaće na 4.000 kuna neto, uz redovno usklađivanje s barem 60% medijalne plaće
  • povećanje mirovina za radnike koji su ostvarili puni radni staž
  • dodatno povećanje mirovina vezano za ostvarenu dinamiku gospodarskog rasta, uz provedbu redovnog usklađivanja mirovina
  • uređivanje sustava obiteljskih mirovina
  • ukidanje plaćanja pretplate za HRT za umirovljenike koji ispunjavaju uvjete za plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz Državnog proračuna
  • donošenje programa za poboljšanje položaja najranjivijih i društvenih skupina – starih i nemoćnih, osoba s invaliditetom, djece i mladih, siromašnih, beskućnika i drugih
  • pokretanje programa izgradnje domova za starije osobe
  • uvođenje sustava poticane stanogradnje u svrhu izgradnje objekata za smještaj starijih osoba uz subvencionirani najam i kupnju stanova u objektima s organiziranom zdravstvenom zaštitom i prehranom te društvenom skrbi

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?