SDP-ov program za parlamentarne izbore uključuje povećanje mirovina

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

SDP-ov program za parlamentarne izbore uključuje povećanje mirovina

 

Prošlog petka SDP, predvođen predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, predstavio je u Koprivnici predizborni program za parlamentarne izbore koji nas očekuju za otprilike šest mjeseci.

Program nosi naziv „Ispiši budućnost“, a jedan od značajnijih smjernica programa je upravo plan povećanja mirovina u mirovinskom sustavu, a usto su se dotakli i teme koalicije sa umirovljeničkim strankama.

Bernardić je najavio kak stranka želi osigurati red i stabilnost, što će realizirati kroz program „Ispiši budućnost“.

“Bavit ćemo se reformom pravosuđa i povećanjem plaća i mirovina, jer od ovakvih postojećih milijun ljudi koji primaju mirovinu, ne mogu dostojno živjeti”

“A oni s kojima ćemo pregovarati bit će Hrvatska stranka umirovljenika, Stranka umirovljenika, HSS, Anka Mrak Taritaš, IDS i svi drugi s kojima u vrijednosnom smislu nemamo razmimoilaženja”, najavio je Bernardić.

Iz SDP-a smatraju kako je rast mirovina nužan za hrvatske umirovljenike, te kako udio mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75 posto, za razliku od sadašnjih, sramotnih, 37 posto.  Pritom će prednost u povećanju mirovina imati socijalno ugroženi umirovljenici sa punim radnim stažem.

“U sljedeću kampanju idemo i s jasnom porukom da je položaj više od milijun naših umirovljenika neodrživ. Uz redovito usklađivanje, mirovine moraju rasti kako bi se održao i s vremenom povećao njihov odnos prema prosječnoj plaći. Sadašnjih 37% je sramotno malo. Prioritet u povećanju mirovina imat će socijalno najugroženiji i umirovljenici koji su radničke mirovine stekli tako što su ostvarili puni radni staž. Udjel njihovih mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75 posto”, izjavio je predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a, Branko Grčić.

U SDP-ovom planu i programu navedeno je 8 točaka koje su namijenjene poboljšanju financijske i društvene pozicije hrvatskih umirovljenika.

  • povećanje iznosa minimalne plaće na 4.000 kuna neto, uz redovno usklađivanje s barem 60% medijalne plaće
  • povećanje mirovina za radnike koji su ostvarili puni radni staž
  • dodatno povećanje mirovina vezano za ostvarenu dinamiku gospodarskog rasta, uz provedbu redovnog usklađivanja mirovina
  • uređivanje sustava obiteljskih mirovina
  • ukidanje plaćanja pretplate za HRT za umirovljenike koji ispunjavaju uvjete za plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz Državnog proračuna
  • donošenje programa za poboljšanje položaja najranjivijih i društvenih skupina – starih i nemoćnih, osoba s invaliditetom, djece i mladih, siromašnih, beskućnika i drugih
  • pokretanje programa izgradnje domova za starije osobe
  • uvođenje sustava poticane stanogradnje u svrhu izgradnje objekata za smještaj starijih osoba uz subvencionirani najam i kupnju stanova u objektima s organiziranom zdravstvenom zaštitom i prehranom te društvenom skrbi

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Dan poslije jučer

Malo tko jučer nije bio iznenađen objavom prvih izlaznih anketa uključujući i samo vodstvo