Sa svih strana pristižu pritužbe na rad nacionalnog Crvenog križa u Petrinji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Nakon što se je europarlamentarni zastupnik Fred Matić jučer oglasio o nepovjerenju u Crveni križ i Caritas, navodeći kako njima ne bi uplatio ni jedne lipe za pomoć stradalima u potresu koji je pogodio Petrinju i okolicu, jer se, kaže, boji gdje bi taj novac završio, po društvenim mrežama su se krenuli javljati volonteri koji su pomagali u Petrinji.

Za početak treba razjasniti da u Petrinji postoje gradski Crveni križ i nacionalni Crveni križ.

Marina Lokner, predsjednica gradskog Crvenog križa, volonterka i liječnica, specijalistica obiteljske medicine koja se cijeli život bavi humanitarnim radom, za Index je rekla da su Gradsko društvo Crvenog Križa i nacionalni Crveni križ dvije različite stvari.

“Mogu reći da nam jako šteka komunikacija s nacionalnim Crvenim križem. Mi manekene ne trebamo, nama trebaju radnici. Na različitim smo lokacijama, mi smo na Trgu hrvatskih branitelja u šatorima, vani na kiši, dok je nacionalni stožer Crvenog križa smješten na teniskim terenima koji su zatvoreni”, ispričala nam je i rekla da volonteri gradskog Crvenog križa neprestano rade.

Jedan od volontera na Facebooku je napisao komentar u kojem je opisao što se događalo u prihvatnom centru nacionalnog Crvenog križa u Petrinji, a razgovarali smo i s volonterima koji su nam potvrdili te navode.

“Ovi iz Crvenog križa su otišli spavati, a mi i vojska smo istovarivali pomoć”

“Mogu se nadovezati na negativne komentare upućene prema Crvenom križu. Slažem se sa svima, govorim iz prve ruke, jučer nas je bilo 15-ak iz Gajnica, nas par je ostalo cijelu večer u Petrinji na teniskim terenima, gdje je Crveni križ prikupljao sredstva za pomoć stradalima. Odjeće i hrane u izobilju. Vrhunac svega je kaj je nas par bilo budno cijelu noć, dok su gospoda iz CK, njih jedno 50, spavali u vrećama pokraj nas. Hrpa kruha i suhomesnatih proizvoda (kobasica, jegera, špeka, šunki) je završila u smeću jer, kako oni kažu, nema roka upotrebe ni deklaracije na proizvodu”, napisao je volonter. “Oko 3 ujutro je došao vojnik u šator te rekao da je došao kamion od vojske i da treba istovariti.

Na to se digao stariji gospon iz CK i rekao da istovara nema jer njegovi kolege spavaju, naravno, vojska i nas par je istovarilo kamion. Tuga, tuga, ekipa iz CK pije Colu, Fantu koji su bili namijenjeni stradalima, svi ostali su pili vodu. Sortiranje hrane od skupljih čokolada (Milka i sl.) na jednu stranu do jeftinijih na drugu, nemam riječi”, ostavio je komentar na Facebooku jedan od volontera koji su odmah nakon potresa iz Zagreba došli pomagati ljudima u Petrinju. 

Priča ima mnogo, ovo su samo nekoliko od njih…

 

Pogledajte više

 

Povjerenje građana koji doniraju sredstva i namirnice teško je narušeno od institucija koje vladaju ovim teškim posljedicama potresa!

Za koga ćete glasati na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Sloboda pod ključem

Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?