Sa svih strana pristižu pritužbe na rad nacionalnog Crvenog križa u Petrinji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Nakon što se je europarlamentarni zastupnik Fred Matić jučer oglasio o nepovjerenju u Crveni križ i Caritas, navodeći kako njima ne bi uplatio ni jedne lipe za pomoć stradalima u potresu koji je pogodio Petrinju i okolicu, jer se, kaže, boji gdje bi taj novac završio, po društvenim mrežama su se krenuli javljati volonteri koji su pomagali u Petrinji.

Za početak treba razjasniti da u Petrinji postoje gradski Crveni križ i nacionalni Crveni križ.

Marina Lokner, predsjednica gradskog Crvenog križa, volonterka i liječnica, specijalistica obiteljske medicine koja se cijeli život bavi humanitarnim radom, za Index je rekla da su Gradsko društvo Crvenog Križa i nacionalni Crveni križ dvije različite stvari.

“Mogu reći da nam jako šteka komunikacija s nacionalnim Crvenim križem. Mi manekene ne trebamo, nama trebaju radnici. Na različitim smo lokacijama, mi smo na Trgu hrvatskih branitelja u šatorima, vani na kiši, dok je nacionalni stožer Crvenog križa smješten na teniskim terenima koji su zatvoreni”, ispričala nam je i rekla da volonteri gradskog Crvenog križa neprestano rade.

Jedan od volontera na Facebooku je napisao komentar u kojem je opisao što se događalo u prihvatnom centru nacionalnog Crvenog križa u Petrinji, a razgovarali smo i s volonterima koji su nam potvrdili te navode.

“Ovi iz Crvenog križa su otišli spavati, a mi i vojska smo istovarivali pomoć”

“Mogu se nadovezati na negativne komentare upućene prema Crvenom križu. Slažem se sa svima, govorim iz prve ruke, jučer nas je bilo 15-ak iz Gajnica, nas par je ostalo cijelu večer u Petrinji na teniskim terenima, gdje je Crveni križ prikupljao sredstva za pomoć stradalima. Odjeće i hrane u izobilju. Vrhunac svega je kaj je nas par bilo budno cijelu noć, dok su gospoda iz CK, njih jedno 50, spavali u vrećama pokraj nas. Hrpa kruha i suhomesnatih proizvoda (kobasica, jegera, špeka, šunki) je završila u smeću jer, kako oni kažu, nema roka upotrebe ni deklaracije na proizvodu”, napisao je volonter. “Oko 3 ujutro je došao vojnik u šator te rekao da je došao kamion od vojske i da treba istovariti.

Na to se digao stariji gospon iz CK i rekao da istovara nema jer njegovi kolege spavaju, naravno, vojska i nas par je istovarilo kamion. Tuga, tuga, ekipa iz CK pije Colu, Fantu koji su bili namijenjeni stradalima, svi ostali su pili vodu. Sortiranje hrane od skupljih čokolada (Milka i sl.) na jednu stranu do jeftinijih na drugu, nemam riječi”, ostavio je komentar na Facebooku jedan od volontera koji su odmah nakon potresa iz Zagreba došli pomagati ljudima u Petrinju. 

Priča ima mnogo, ovo su samo nekoliko od njih…

 

Pogledajte više

 

Povjerenje građana koji doniraju sredstva i namirnice teško je narušeno od institucija koje vladaju ovim teškim posljedicama potresa!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?