Organizirala izložbu „Jezik i narječja dugoreškog kraja”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Matica umirovljenika Duga Resa

Ovdje su se miješala razna narječja, formirale nove izreke i nazivi za nove stvari i događaje.U dugoreškom Demokratskom rasadniku otvorena je zanimljiva izložba „Jezik i narječja dugoreškog kraja“ u kojoj je u sklopu projekta „Pokreni se” sudjeluju Udruga Z-Aktiv i Pučko otvoreno učilište, organizirala je Matica umirovljenika Duge Rese.

– Želja nam je bila da sačuvamo od zaborava neke stare izreke i narječja našeg kraja koje smo potkrijepili i eksponatima. Duga Resa je mladi grad koji se razvijao zahvaljujući tekstilnoj industriji. Upravo razvitak tvornice uvjetovao je dolazak novih stanovnika u naš kraj u potrazi za poslom kao i utjecaj vlasnika tvornice, pa se njemački jezik ugradio u mnoge riječi. Ovdje su se miješala razna narječja, formirale nove izreke i nazivi za mnoge stvari i događaje. Mladima poručujemo da već sada evidentiraju novokovane riječi, kako bi ih jednog dana mogli prezentirati svojim unucima – poručila je Ana Piškurić predsjednica Udruge pojašnjavajući kako nije bilo nimalo lako pronaći eksponate, jer su mnogi uništeni tijekom vremena.

Poznati dugoreški slikar i pisac Vlado Halovanić motiviran željom da zabilježi dugoreško narječje prije nekoliko godina izdao je dvije knjige „Zavičajni bećarci“ i „Zavičajne pošalice“.

– Svojevremeno je Marinko Perušić skupljao riječi po našim selima i skupio je oko 7500 riječi, a kasnije sam i sam pronašao još stotinjak novih što me i inspiriralo za objavljivanje dviju knjiga. Podsjećam, da u ovim eksponatima, nema plastike, a većina je izrađena vlastitim rukama, jer se nije kupovalo u trgovačkim centrima – ispričao je Halovanić te na zadovoljstvo okupljenih pročitao odlomak iz svoje knjige o ovoj temi.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar otvarajući izložbu istaknuo je kako se može kupiti sve osim zdravlja i tradicije, stoga ih je vrlo važno očuvati.

– Neki dugoreški izrazi doista su specifični samo za naš kraj, jer nastali su simbiozom ljudi koji su došli iz različitih krajeva. Stoga čuvajmo našu tradiciju za buduće naraštaje, a našim umirovljenicima zahvaljujem što su se potrudili i prikupili toliko eksponata, jer znam da to nije bilo nimalo lako – istaknuo je gradonačelnik Boljar.

Izložba u Demokratskom rasadniku ostaje otvorena naredna tri tjedna pa je možete razgledati, naravno poštujući epidemiološke mjere.(Hul)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?