RAJČICE NISU ZDRAVE A EVO I ZAŠTO!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Može li rajčica li uzrokovati zdravstvene probleme? Iako rajčica ima mnogo koristi, jedenje previše njih moglo bi vam stvoriti probleme.

Koliko rajčice trebate jesti tjedno?

Kad bi se rajčice računale kao jedan od vaših pet dnevnih obroka, NHS preporučuje jesti jednu srednju rajčicu ili sedam cherry rajčica kao jednu porciju.

Potpuno je sigurno jesti porciju rajčice svaki dan, a kao dodatan bonus one su niskih kalorija i imaju visok udio vode. Ali važno je uzeti u obzir staricu koja kaže: “previše od svega može biti loše”. 

 

5 problema koje banane rješavaju bolje od lijekova

 

Jedan od njih je refluks kiselina. Rajčica sadrži jabučnu i limunsku kiselinu, a konzumiranje previše njih moglo bi učiniti vaš želudac previše kiselim i izazvati probleme sa srcem ili refluks kiseline. Zbog toga se ne preporučuje onima koji pate od probavnog stresa ili imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest da ne jedu previše rajčice.

Previše rajčice također može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca. To je zbog činjenice jer je povrće bogato kalcijem i oksalatom, koji višak teško  uklone iz tijela i može se početi  taložiti u tijelu, zbog čega nastaju bubrežni kamenci.

Konzumiranje previše likopena također vam može biti loše jer može rezultirati likopenodermijom i promjenom boje kože.

Soda bikarbona: čarobni prah koji liječi sve bolesti -NAJBOLJI RECEPTI SA SODOM

Likopen je dobar za vas kao opće pravilo, ali ne u pretjeranim količinama – stručnjaci preporučuju 22 mg dnevno, a u dvije žlice paradajz pirea ima 27 mg. Jesti previše rajčice također vam može uzrokovati dijareju – ako na nju nemate netoleranciju.

Smatra se da je rajčica bila uzrok 172 bolesti povezanih sa salmonelom u 18 američkih država 2006. godine, iako je možda bila uključena i druga hrana.

Ako se jedu u prevelikoj količini, kiselina i u narančama i rajčicama može uzrokovati gastroezofagealni refluks, želučani poremećaj koji karakteriziraju neugodni simptomi poput grlobolje, ali i žgaravice i povraćanja.

Žgaravicu izazivaju i – rajčice

Zdrave i pune likopena koji djeluje kao zaštitni faktor “iznutra”, a k tome zasitne i ukusne, vrlo malo kalorične, rajčice čine gotovo idealnu ljetnu namirnicu. No prije nego požurite narezati mozzarellu s kojom u kombinaciji savršeno funkcioniraju, prisjetite se zadnjeg puta kad ste imali žgaravicu.

Ova neugodna pojava mnoge ometa u svakodnevnom funkcioniranju, a nutricionisti upozoravaju da ju zna izazvati upravo konzumacija rajčica. Pritom one svježe najmanje utječu na bol, dok koncentrati (pasata, konšerva) znaju imati vrlo neugodne posljedice…

Preporuča se pojesti ne više od dvije rajčice dnevno.

Ako je paradajz pripremljen u maslinovu ulju, smatra se pravim lijekom !

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave