Radi Korona virusa znatno otežano podizanje mirovina

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Dakle, od 1. siječnja 2014. svim novoumirovljenima je ukinuto pravo besplatnu dostavu putem pošte, a iz sasvim nerazumljivog razloga štedjeti u mirovinskom sustavu i to na teret najugroženijim dijelom stanovništva.

„Svakodnevno nam se obraćaju umirovljenici upozoravajući na problem dostave mirovina isključivo putem banaka, što je veliki problem osobito za one koji žive u ruralnim i otočnim područjima, na periferijama gradova i mjesta, invalidi, teže pokretni te samci. I tog razloga vas pozivamo da hitno izdate preporuku HZMO-u kojom će se umirovljenicima omogućiti da dođu do svoje mirovine ili ju dobiju bez izlaganja zdravstvenim rizicima i prijevarama“, ističu iz Sindikata.

 

Sindikat umirovljenika Hrvatske dana 31. ožujka 2020. uputio je s Maticom umirovljenika Hrvatske žurnu inicijativu HZMO-u za privremeno uvođenje besplatne dostave mirovina poštom koju su odbili te preporučili da umirovljeničke udruge same pregovaraju s bankama oko načina dostave mirovina. „Apeliramo na vas da zatražite od HZMO-a da se što žurnije omogući primanje mirovina, te da to naknadno reguliraju Zakonom o mirovinskom osiguranju. Obveza HZMO-a ne prestaje izračunom mirovine, već mirovina mora biti i dostavljena/isporučena, stoji u zahtjevu.

 

U otvorenom pismu stoji i da uslijed epidemije koronavirusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, osobito osobe s mirovinama ispod hrvatske linije siromaštva, kakvih je trenutno više od 61 posto. Takve osobe nemaju dovoljno visoke prihode za plaćanje taksija ili posebne pomoći za podizanje mirovine. Radi epidemije ukinuto je i 189 poštanskih ureda diljem Hrvatske te je došlo do prorjeđivanja linija javnog prijevoza, što stvara još više poteškoća i stavlja najpogođeniju skupinu u vrlo tešku i bezizlaznu situaciju.

 

U ovim sve težim vremenima trebalo bi imati sluha za osobe koje su najranjivije i u najtežoj situaciji, te kojima je i malo puno, koje nemaju nikoga tko bi za njih obavljao administrativne poslove. Najugroženiji postaju i nevidljivi.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?